Stilfull retroaction i The Man From U.N.C.L.E

Postet: 4. September 2015 av Jonas Ingen kommentarer

The Man From U.N.C.L.E har hatt en lang vei fra idé til lerret. Filmen er jo basert på den amerikanske TV-serien som gikk mellom 1965-68, og noen har prøvd å lage en oppdatert filmversjon i en eller annen form siden 1993. Det tok først fart de siste årene og Tom Cruise var halvveis inne i dressen til Napoleon Solo, før rollen gikk til Henry Cavill da filmen ville krasjet med innspillingen av Mission Impossible: Rogue nation. Da hadde allerede Armie Hammer tatt rollen som Illya Kuryakin, Alicia Vikander rollen som Gaby Teller, og Guy Ritchie tatt plass i regissørstolen.

Illya Kuryakin (Armie Hammer), Gaby Teller Alicia Vikander), og Napoleon Solo (Henry Cavill) i en scene fra The Man From U.N.C.L.E. (2015)

Illya Kuryakin (Armie Hammer), Gaby Teller Alicia Vikander), og Napoleon Solo (Henry Cavill) i en scene fra The Man From U.N.C.L.E. (2015)

Jeg har ikke noe særlig forhold til TV-serien filmen er basert på, jeg tror jeg bare har sett langfilmene som ble lagd ut fra dobbeltepisoder av serien, så jeg kan ikke si noe om hvordan filmen legger seg opp til tonen i TV-serien. Men nå er dette en tilblivelseshistorie, noe som aldri ble dekket i serien, så en direkte sammenligning ville kanskje uansett blitt feil. Men det de får til, er en helt fantastisk europeisk 60-tallssetting. Filmen er heldigvis ikke en moderne versjon av serien, men handlingen er satt til 1963. Vi begynner i Øst-Berlin, og flytter oss senere til Roma og andre deler av Italia. Mye av kamerabruken er bevisst brukt for å fange opp estetikken fra klassiske filmer fra samme sjanger innspilt i perioden filmen er satt i. Men med Ritchies typiske kameraeffekter virker den samtidig moderne.

Og det er jo her kritikken mot filmen har ligget. Den er stil over substans. Og det kan jeg muligens være litt enig i. Men jeg skjønner ikke de som klager på komplisert handling. Alt blir veldig godt forklart, kanskje litt i overkant på slutten. Kort fortalt må CIA sin beste agent, Napoleon Solo, samarbeide med sitt motstykke i KGB, Illya Kuryakin, for å finne en forsvunnet atomforsker ved hjelp av hans datter, Gaby Teller. Han jobber mest sannsynlig for Alexander og Victoria Vinciguerra, som vil lage sin egen atombombe som de kan selge til en gruppe nazister.

Av rollene synes jeg det bare var Kuryakin og Gabby Teller som hadde noe særlig å jobbe med bakgrunnsmessig, og de skilte seg dermed ut med at de hadde personlighet. Og forholdet de imellom, der de går inn i rollene som forlovede, er en av bærebjelkene i filmen. Solo sjarmerer og fleiper seg for det meste gjennom filmen uten noe særlig form for utvikling underveis, og Vinciguerra-paret blir aldri de stor, stygge som filmen muligens hadde trengt. Men du verden så stilig Victoria Vinciguerra, spilt av Elizabeth Debicki, ser ut.

Victoria Vinciguerra (Elizabeth Debicki) i The Man From U.N.C.L.E.

Victoria Vinciguerra (Elizabeth Debicki) i The Man From U.N.C.L.E.

Underveis i filmen tenkte jeg at The Man From U.N.C.L.E. var veldig treg og lite intens. Selv biljakten i Øst-Berlin i begynnelsen dro meg ikke helt inn. Men jeg velger å tro at det var et bevisst valg, for sammenlignet med det man er vant med i dag, er gjerne spionfilmene fra 60-tallet tamme greier.

Filmen holder en actionkomedietone jevnt over, og mye av humoren kommer av forskjellene mellom Solo og Kuryakin, og hvordan de er vant med å jobbe. Noen få scener forlater sjangeren litt, og særlig bakgrunnen til en torturist mot slutten av filmen virker veldig mørk og utbrodert til å ende i en vits noen minutter senere.

Så for å summere, var filmen til tider en nytelse å se, og den har allerede fått meg til å grave frem en bunke med andre filmer satt i samme periode. Hovedrollene fungerer greit, men noen roller skulle hatt mer kjøtt på beina. Men jeg ser gjerne flere filmer med samme besetning, for de er et trivelig selskap og jeg er sikker på at det kan ligge en endra bedre The Man From U.N.C.L.E.-film i fremtiden.

Poster fra The Man From U.N.C.L.E.

Poster fra The Man From U.N.C.L.E.

Trailere for Spectre

Postet: 3. September 2015 av Jonas Ingen kommentarer

Teaser-trailer:

TV-trailer:

Første trailer:

Vargr kommer 4. november

Postet: 1. September 2015 av Jonas 1 kommentar

2015 ser ut til å bli et godt James Bond-år. I tillegg til filmen Spectre og boken Trigger Mortis, blir det endelig utgitt en ny James Bond-tegneserie. Dynamite Entertainment tok over serierettighetene til Bond-universet for cirka et år siden, og hyret inn forfatter Warren Ellis og tegner Jason Masters til jobben. Jeg kjenner mest Ellis gjennom Transmetropolitan, en fremtidsdystopi som følger journalisten Spider Jerusalem, og Red, om den pensjonerte CIA-agenten Frank Moses. I tillegg har en produktiv karriere bak seg, og har jobbet mye både for Marvel og DC. Masters er jeg ikke så kjent med, men han har lagt ut noen Bond-tegninger på sin Tumblr-side.

Det har ikke vært publisert en ny James Bond-historie som tegneserie siden 1995, da The Quasimodo Gambit kom ut. Det ble forsøkt med en tegneserieversjon av GoldenEye i 1996, og Unge Bond-historien Silverfin kom i 2007. Men i mellomtiden har Titan dyttet ut det som har vært av avisstriper. Før altså Vargr kommer i år.

James Bond 007 - VARGR

James Bond 007 – VARGR

Dynamite har satt 4. november som utgivelsesdato for første nummer av seks i historien Vargr. Senere vil det komme en samleutgave av historiene. De kommer neppe på norsk. Men det som er ekstra gøy, er at Dynamite beskriver Vargr som den første historien av mange. Ellers har de skrevet dette sammendraget av historien: James Bond returns to London after a mission of vengeance in Helsinki, to take up the workload of a fallen 00 Section agent. But something evil is moving through the back streets of the city, and sinister plans are being laid for Bond in Berlin…

Comic Book Resources har et intervju med Ellis om det å tegne Bond, der han forteller at han heller mer mot roman-Bond, enn film-Bond.

Agent X9 – Nr. 6 2015

Postet: 31. August 2015 av Jonas Ingen kommentarer

Årets sjette nummer av Agent X9 har truffet bladhyller landet over. Og det er et klassisk Agent X9 vi får, med historier om Modesty Blaise, Agent X9 Corrigan, og Garth. I følge forordet i bladet er fellesnevneren for historiene at hovedpersonene konfronterer en annen sivilisasjon.

Agent X9 - nr. 6 2015

Agent X9 – nr. 6 2015

 

I O’Donnell og Romero-historien The Iron God (1973-74) må Modesty Blaise og Willie nødlande i Ny-Guinea. Der treffer de en gammel kriminell kjenning som nå har blitt høvding for en stamme hodejegere.

Corrigan-historien De stjålne manuskriptene (1975) er skrevet og tegnet av Archie Goodwin og Al Williamson. Jakten på et stjålet manuskript fører Corrigan til Antartis og et møte med en skjult verden og vesener fra en annen planet.

Sist, i Martin Ashburys Garth-historie Djevelens utsending, møter vi demonen Rubio, som blir sendt til jorden for å spre kaos og ødeleggelse. Han er skuffet over å ikke bli sendt til et større sted, men hadde ikke ventet Garth.

James Bond-utgave av Trivial Pursuit

Postet: 30. August 2015 av Jonas Ingen kommentarer

Hasbro kommer til å lansere en James Bond-versjon av Trivial Pursuit i slutten av oktober i år. Spillet er en frittstående boks med 100 spørsmålskort, som hver har seks spørsmål innenfor hver sin kategori. Kategoriene er skuespillerene, filmene, kjøretøyene, hjelpemidlene, stedene, og bak kulissene.

James Bond Trivial Pursuit

James Bond Trivial Pursuit

Spillet ser ut til å ligge på rundt £10, og kan blant annet bestilles fra Forbidden Planet eller Amazon.

Det er jo lenge mellom hvert nye Bond-brettspill, så vi tar det vi får. Forrige spørrespill var Scene It! fra 2004, og etter det har det bare kommet tre Monopol-utgaver (som det ikke ser ut til å komme ny utgave av i forbindelse med Spectre).

Postere fra Spectre

Postet: 11. December 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Poster for Spectre (2015)

Poster for Spectre (2015)

Norsk poster for Spectre (2015)

Norsk poster for Spectre (2015)

Poster fra Spectre (2015)

Teaser-poster for Spectre (2015)

Teaser-poster for Spectre (2015)

Kjøretøyene i Spectre

Postet: 11. December 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Aston Martin DB10

Aston Martin DB10

Aston Martin DB10

De pene i Spectre

Postet: 11. December 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Madeleine Swann (Léa Seydoux)
Datteren til Mr. White, som Bond oppsøker etter hans død.

Madeleine Swann (éa Seydoux) i Spectre (2015)

Madeleine Swann (Léa Seydoux) i Spectre (2015)

Lucia Sciarra (Monica Bellucci)
Enken etter en mann Bond har drept.

Lucia Sciarra (Monica Bellucci) og James Bond i Spectre (2015)

Lucia Sciarra (Monica Bellucci) og James Bond i Spectre (2015)

Estrella (Stephanie Sigman)

Estrella (Stephanie Sigman) i Spectre (2015)

Estrella (Stephanie Sigman) i Spectre (2015)

De slemme i Spectre

Postet: 11. December 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Franz Oberhauser (Christoph Waltz)
Har vært en del av Bonds fortid

Franz Oberhauser (Christoph Waltz) i Spectre (2015)

Franz Oberhauser (Christoph Waltz) i Spectre (2015)

Mr. Hinx (Dave Bautista)
En av håndlangerene til Oberhauser

Mr. Hinx (Dave Bautista) i Spectre (2015)

Mr. Hinx (Dave Bautista) i Spectre (2015)

Denbigh (Andrew Scott)
Sjefen for Centre for Intelligence som kommer i klinsj med M

Denbigh (Andrew Scott) i Spectre (2015)

Denbigh (Andrew Scott) i Spectre (2015)

Mr. White (Jesper Christensen)
Et gammelt Quantum-medlem med opplysninger om Spectre

James Bond og Mr. White (Jesper Christensen) i Spectre (2015)

James Bond og Mr. White (Jesper Christensen) i Spectre (2015)

De snille i Spectre

Postet: 11. December 2014 av Jonas Ingen kommentarer

M (Ralph Fiennes)

M (Ralph Fiennes) i Spectre (2015)

M (Ralph Fiennes) i Spectre (2015)

Q (Ben Whishaw)

Q (Ben Whishaw) og James Bond i Spectre (2015)

Q (Ben Whishaw) og James Bond i Spectre (2015)

Miss Moneypenny (Naomi Harris)

Miss Moneypenny (Naomi Harris) i Spectre (2015)

Miss Moneypenny (Naomi Harris) i Spectre (2015)

Bill Tanner (Rory Kinnear)

 

Spectre – 2015

Postet: 11. December 2014 av Jonas 1 kommentar

Etter at Skyfall spilte inn over en milliard dollar på verdensbasis, var det mange hjerter og lommebøker som ble lettet da Sam Mendes annonserte at han også ville regissere neste film i rekken med Daniel Craig som James Bond. Spectre-ryktene som dukket opp med Skyfall, fulgte også denne filmen, men denne var de mer håndfaste og 4. november 2014 ble tittelen på filmen avslørt til å være nettopp Spectre, med premiere 23. oktober 2015.

Det første publisitetsbildet fra Spectre (2015)

Det første publisitetsbildet fra Spectre (2015)

Filmingen foregikk i London, Mexico, Roma, Østerrike, og Marokko. Thomas Newman kom tilbake bak dirigentstaven, og denne gang var Hoyte van Hoytema hovedfotograf.

James Bond (Daniel Craig) i Skyfall (2015)

James Bond (Daniel Craig) i Skyfall (2015)

Ryktene om at Blofeld kommer tilbake, er sterke. Christoph Waltz har rollen som Franz Oberhauser, som mange spekulerer i er et skalkeskjul.

Bond in Motion – London Film Museum

Postet: 14. July 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Could not save XML file

Could not save marker XML file (/home/jonas/websites/nullnullsju.net/public/sirkus/wp-content/uploads/wp-google-maps/10markers.xml) for Map ID 10

I januar i år ble utstillingen Bond in Motion avsluttet på det nasjonale motormuseet i Beaulieau i Sør-England, etter å ha vært der siden 2011. Jeg klarte aldri å karre meg ned dit, men heldigvis har den blitt åpnet på nytt i London Film Museums (LFM) nye lokaler i Covent Garden i London. Som gjør utstillingen til et perfekt stopp på et London-besøk ut året. LFM flyttet først inn i nyoppussede lokaler i The Flower Cellars, med inngang fra Wellington Street i vår, sammen med utstillingen. Jeg trodde først at utstillingen skulle være i de gamle lokalene deres på South Bank, men der har London Dungeons nå flyttet inn.

Bond In Motion

Så hvis man finner frem til inngangen, koster det £14,50 for voksne og £9,50 for barn/studenter/seniorer å komme inn. En familie på to voksne og to barn kommer inn for £38, og barn under 5 kommer inn gratis, de snylterne. I tillegg kan du kjøpe utstillingskatalogen for £12, og leie en audioguide for £5. Sistnevnte er lest inn av Ben Collins, kjent som stuntsjåfør i Quantum of Solace og Skyfall, og tidligere The Stig, og anbefales. Du taster inn nummeret på det som er utstilt, og du får forklart hva du ser på, samt litt bakgrunn eller en liten anekdote. Er dere flere, går det bare bra å dele på en guide. Det står ikke så mye om kjøretøyene der de står utstilt, så jeg tror utstillingen blir tørrere enn den må være uten guiden.

Aston Martin DB5 fra GoldenEye

Aston Martin DB5 fra GoldenEye

Selve utstillingen er delt i to: en liten del med en del storyboards og småmodeller, og så hoveddelen med alle kjøretøyene utstilt, delt inn delevis etter film, og delevis etter tema. Og det er dette utstillingen er, kjøretøy brukt i James Bond-filmer. Synes du det virker gøy å se på, er dette utstillingen for deg. Er du ikke interessert i verken biler eller Bond, har de også en kafé.

Krokodille-ubåten fra Octopussy

Krokodille-ubåten fra Octopussy

Følgende kjøretøy er utstilt:

 • AgustaWestland AW101 (modell) (Skyfall)
 • Rolls-Royce Phantom III (Goldfinger)
 • Rolls-Royce Silver Cloud II (A View To A Kill)
 • Acrostar BD-5J Jet (Octopussy)
 • Q Boat (The World Is Not Enough)
 • Wetbike (The Spy Who Loved Me)
 • Glastron GT-150 (Live And Let Die)
 • Krokodille-ubåt (Octopussy)
 • Surfebrett (Die Another Day)
 • Lotus Esprit S1 – Wet Nellie (The Spy Who Loved Me)
 • Neptune 2 – Man lock out submarine (For Your Eyes Only)
 • Bath-O-Sub (Diamonds Are Forever)
 • Speargun Sled (The Spy Who Loved Me)
 • Underwater Tow Sled (Thunderball)
 • Underwater Tow Sled (Never Say Never Again)
 • Burial Bed (You Only Live Twice)
 • Aston Martin DB5 (GoldenEye)
 • Aston Martin DB5 (modell) (Skyfall)
 • Aston Martin DBS (Quantum of Solace)
 • Aston Martin DBS (Casino Royale)
 • Aston Martin V12 Vanquish (Die Another Day)
 • Jaguar XKR (Die Another Day)
 • Bombardier MX Z-Rev Ski-Doo (Die Another Day)
 • Aston Martin V8 (The Living Daylights)
 • Cello Case Sled (The Living Daylights)
 • Renault II TXE (A View To A Kill)
 • BMW RI200C (Tomorrow Never Dies)
 • Montesa Cota 4RT (Quantum of Solace)
 • Honda CRF250R (Skyfall)
 • Honda CRF250R (Skyfall)
 • Citroën 2CV (For Your Eyes Only)
 • Tuk-Tuk Taxi (Octopussy)
 • Parahawk (The World Is Not Enough)
 • BMW 750IL (Tomorrow Never Dies)
 • BMW Z8 (The World Is Not Enough)
 • Mercury Cougar XR7 (On Her Majesty’s Secret Service)
 • Ford Mustang Mach I (Diamonds Are Forever)
 • Honda ATC 90 (Diamonds Are Forever)
 • Bell-Textron Jetpack (Die Another Day)

 

Jeg må innrømme at bilene var det jeg synes var minst interessant under utstillingen, og at jeg var mer opptatt av storyboard-delen og spesialkjøretøyene/gadgetene og opplysningene om innspillingen av filmene. Men for en med større bilinteresse enn meg, er nok dette en liten Bond-himmel.

Little Nellie på Bond in Motion

Little Nellie på Bond in Motion

Det er lov å håpe at denne utstillingen blir permanent, og gjerne slått sammen med Designing 007-utstillingen, som nå er på turné. De har jo absolutt dingser nok til å fylle et museum eller to.

Selvfølgelig er det en liten museumsbutikk på vei ut. De selger for det meste effekter med utstillingslogoen, i tillegg til enkelte postere og krus (som du også får på The Cinema Store). Så vidt jeg husker var det også noen spionleker, men må inrømme at jeg ikke så så godt på de. Og et lite forbrukertips: Skyfall-bilbanen som de selger til £150, kan du få til £120 på Hamley’s i Regent Street.

Prøvde aldri kafeén, men der har de et monter med James Bond-samleobjekter som kan få en Bond-samler til å sikle. I tillegg har de et fullt spillbart GoldenEye-flipperspill.

Samle-monteret på Bond in Motion

Samle-monteret på Bond in Motion

Jeg kom til utstillingen rett etter åpningstid klokken 10, og var vel andre mann inn. Og etter meg kom det et jevnt sig av besøkende, så det kommer nok til å være trangt der på dagtid på sommeren. Ansatte går også rundt på Covent Garden og reklamerer for det.

Vel verdt besøket hvis du er Bond-interresert, og hvis jeg kommer tilbake til London i høst blir det nok et besøk til.

 

Jack Ryan: Shadow Recruit

Postet: 22. January 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Anmeldelse: Filmene om Tom Clancys analytikerhelt Jack Ryan begynner nå å puste James Bond-filmene i nakken. Ikke i antall filmer, men i antall skuespillere som har bekledd rollen. I Jack Ryan: Shadow Recruit er det Chris Pine, Kaptein Kirk fra de  to nyeste Star Trek-filmene, som har tatt over rollen og følger i fotsporene til Alec Baldwin, Harrison Ford, og Ben Affleck. Som forrige Jack Ryan-film, Det absolutte mareritt med Ben Affleck fra 2002, er dette en omstart av serien med en yngre Ryan. Og denne filmen baserer seg heller ikke på noen av Clancy sine romaner, bare figurene.

Norsk poster for Jack Ryan: Shadow Recruit

Norsk poster for Jack Ryan: Shadow Recruit

Filmen starter med hvordan den patriotiske økonomistudenten Ryan verver seg til hæren etter 11. september, blir skadet, og under rehabiliteringen møter han to personer som kommer til å spille viktige roller videre i livet hans – legestudenten Cathy Muller (Keira Knightly), som han senere blir samboer med, og Thomas Harper (Kevin Costner), CIA-agenten som verver han til å jobbe undecover for CIA, med å spore opp terroristfinansiering på Wall Street. Og det er nå filmen virkelig starter, da Ryan oppdager at firmaet til russiske Viktor Cheverin (Kenneth Branagh) har investert stort i amerikanske statsobligasjoner, og han blir nektet innsyn i kontoene (dette fremstilles litt mer spennende i filmen). Han drar til Moskva under dekke av sin rolle som økonomicontroller, og før han vet ordet av det, går han fra kontorrotte til operativ agent som skal hindre et terroristangrep på USA.

I tillegg til å spille rollen som den målrettede nasjonalisten Cheverin med sammenknyttet bitterhet, har også Branagh regissert filmen. Og for å få unna den største svakheten til filmen hans først: den ikke har noen egen personlighet. Handlingsmessig er det en spenningsfilm vi har sett mange ganger før, og handlingen går i rett linje fra punkt til punkt uten å overraske noe særlig. Men på den annen side: det blir presentert veldig effektivt, og filmen holder et tidvis høyt spenningsnivå, selv om du vet hvordan det kommer til å ende. Bl.a. så har Skyfall et par ting å lære fra filmen når det kommer til spenning i scener der vår helt må hacke seg inn i et system. Dessverre forsvinner nerven litt når de forlater Moskva, selv om det er da filmen virkelig burde koke.

Pine er sjarmerende i rollen som Ryan, og gjør en god figur. Vi snakker ikke Oscar-materiale her, men han tidvis veldig god, særlig som redd og forvirret etter at han har tatt sitt første liv. Han er først og fremst analytiker, ikke actionhelt, selv om de evnene pipler til overflaten i et par forfølgelsesekvenser. Som sjef og mentor fungerer Costner godt, selv om man aldri kommer i noe i dybden på figuren. Han er en av de snille CIA-agentene, som ikke torturerer folk, men som har få skrupler med å ta livet av sikkerhetsvakter, som bare prøver å stoppe et inbrudd. En typisk figur som kommer til å dø i neste film. Mer lerrettid får Knightlys Cathy Muller, og hun og Pine spiller et sjarmerende par, selv om også hun er der mest for å gi Ryan litt bakgrunn.

Jeg liker å dømme en film etter om jeg har lyst til å se oppfølgeren eller ikke. Og jeg har absolutt lyst til å se Jack Ryan 2: Electric Boogaloo, og tilbringe litt mer tid sammen med disse rollefigurene, men med kanskje en litt mer spennende og uforutsigbar historie, og muligens en litt mer utagerende skurk. Så alt i alt en grei spenningsfilm uten de store overraskelsene, men med potensiale.

James Bond og Sherlock

Postet: 3. January 2014 av Jonas Ingen kommentarer

En av mine absolutte favorittserier, er britiske Sherlock, med Benedict Cumerbatch og Martin Freeman i hovedrollene som henholdsvis Sherlock Holmes og John Watson. Hver sesong er bare på tre episoder, og hver episode er på en og en halv time. Det som gjør serien så bra, er kjemien mellom Cumberbatch og Watson, i tillegg til relativt gode historier. Serien er tenkt opp av TV-forfatter/produsent Steven Moffat og skuespiller/forfatter Mark Gatiss.

Serien er ganske britisk i formen, dette er jo snakk om et britisk kulturikon, og det dukker selvfølgelig opp noen referanser til en annen brite i serien, nemlig James Bond (Gatiss har forøvrig også skrevet en serie bøker om den viktorianske hemmelige agenten Lucifer Box).

I episoden A Scandal in Belgravia (basert på En skandale i Böhmen) i sesong to, er Bond-referansene til en flight der en terroristbombe er ombord. Flightnummeret er 007, og kodenavnet for den hemmelige operasjonen rundt flighten har kodenavnet Bond Air. Men Sherlock kobler ikke med en gang, kanskje fordi hans popkulturelle referanser er litt mangelfulle. Til tross for at Watson tidligere har tvunget han gjennom en Bond-maraton.

Sesong to sluttet med at Sherlock hoppet i sin død og ble gravlagt, bare for å dukke opp i live i siste scene. Så spenningen har vært stor om hvordan han egentlig overlevde, og teoriene og konspirasjonsteoriene har vært mange. Som også ble dratt frem i The Empty Hearse, første episode i sesong tre, som hadde prémiere på BBC 1. januar. Og allerede fredag 3. januar dukker den opp på NRK. Over 9 millioner briter så den på TV, og et godt tillegg (inkl. meg) så den på BBC sin iPlayer. Episoden var en av de bedre, og den desidert morsomste (“I don’t shave for Shelock!“).

En scene skilte seg ut for en Bond-fan, som har sett Skyfall på repeat. Og det er scenen der Sherlock er tilbake i frakken sin i London, og ser ut over byen fra et tak. Et tak en viss hemmelig agent også står på i Skyfall. Jeg fikk i alle fall et stort smil da jeg så det.

Sherlock på taket til James Bond

Sherlock på taket til James Bond – av BradyMajor (bradymajor.devianart.com)

Har du ikke sett episoden, anbefales det på det sterkeste å se på NRK1 fredag 3. januar klokken 22:10.

Og Cumberbatch som Bond. Den filmen hadde jeg sett.

James Bond og bokhylla.no

Postet: 2. January 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Nasjonalbiblioteket har som mål å digitaliserte hele sin samling, som vil si mer eller mindre alt som er utgitt av bøker i Norge. Alle bøker publisert frem til år 2000, vil etter hvert bli tilgjengelig på bokhylla.no, gratis for alle brukere som har norsk IP-adresse. I dag ligger det litt over 150.000 bøker som kan leses på nettsiden, og målet er 250.000 innen fem år.

Nasjonalbiblioteket

Siden samlingen inneholder både norske og utenlandske forfattere, inneholder den også en og annen Bond-godbit. Disse James Bond-romanene ligger klar for en titt:

Casino Royale, Gyldendal, 1954
Casino Royale, Hjemmets bokforlag, 1984
Å leve og la dø, Nasjonalforlaget, 1955
Med hilsen fra Moskva, Nasjonalforlaget, 1957
Diamanter varer evig, Nasjonalforlaget, 1956
James Bond og Dr. No, Nasjonalforlaget, 1964
James Bond og operasjon Tordensky, Nasjonalforlaget, 1968

Merk: Årstallene er de som er oppgitt på Nasjonalbibliotekets sider, og er ikke korrekte i forhold til når bøkene kom. Bare de to Casino Royale-utgivelsene er oppgitt med omslag.

Christopher Wood – Spionen som elsket meg, Dreyer, 1978

John Gardner – GoldenEye, Bladkompaniet, 1995

Men kanskje den største rosinen i bokpølsa, er Fredrik Wandrups fantastiske James Bond-bok: James Bond: Mannen som erobret det tyvende århundre. Har du ikke lest den, er den absolutt verdt en gjennomlesning.

Og som en kuriositet: Kolsås-mysteriet av Erik Sletholt, Green 1971, en norsk James Bond-parodi, om agent 0007.

Oppdateringer som kommer i 2014

Postet: 18. December 2013 av Jonas Ingen kommentarer

I løpet av januar kommer vi til å flytte siden fra våre gode venner hos one.com, til en egen virtuell server. Hovedgrunnen er å få flere muligheter på serveren, deriblant å prøve å gjøre noe med tregheten siden til tider opplever. Testing vil bli utført før flyttingen, men jeg vil bli en blanding av overrasket og skremt hvis flyttingen skjer helt smertefritt. Så hvis noe ikke fungerer helt som det skal i løpet av januar, er det forhåpentligvis bare midlertidig.

Siden Agent X9-bladet fyller 40 år neste år, tenker jeg å inkludere heltene herifra mer på siden, og da særlig Modesty Blaise. Jeg har noen idéer på hva jeg skal gjøre, og det kommer til å begynne å dukke opp etter serverflyttingen.

Forsiden kommer også til å bli pusset på, siden den egner seg dårlig til nettbrett.

Ellers kommer jeg til å oppdatere med min patenterte uregelmessighet også i 2014. Oppdateringer blir postet på twitter og Google+, så de kan være verdt å følge.

Og så kommer jeg til å prøve ut annonser på bloggsidene. Jeg tenkte i første omgang å prøve i tre måneder og se om det er noe poeng. Og er det ikke det, forsvinner de igjen. Jeg husker da jeg først startet med siden, og hadde en del annonser til cdon.com. Dette tjente jeg nøyaktig null kroner på, så jeg må innrømme at jeg ikke har skyhøye forventninger om hva dette kan innbringe. Men verdt et forsøk.

Og med dette ønsker jeg dere alle en riktig god jul, med rett til å kose seg!

 

Twitter og Google+

Postet: 16. December 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Jeg har nå lagd en egen Google+-side for I Hennes Majestets hemmelige tjeneste (som er siden du leser nå…). Så hvis du er av en slik overbevisning om at Google+ er et fornuftig sted å tilbringe tid, kan du nå bli oppdatert på hva som skjer (eller ikke skjer) her. Tast deg inn på google.com/+NullnullsjuNet, og legg oss til en sirkel etter eget ønske.

Og vi er jo også på Twitter. Så følg @nullnullsju hvis du har en hang for ujevnt oppdaterte Twitter-kontoer.

Agent X9 – Nr. 8 2013

Postet: 16. December 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Da er siste nummer av 2013-årgangen av Agent X9 i bladhyllene, og avslutter dermed det første året med bare åtte utgaver. James Bond får lov å være med på avslutningen, og er representert med historien Jakten på det svarte gullet fra 1973, skrevet og tegnet av Jim Lawrence og Horak. Historien har tidligere vært trykt i Agent X9 nr. 6 – 1977, og i James Bond nr. 2 – 1991.

Ellers er bladet fylt med andre gamle helter som Modesty Blaise (The Golden Frog fra 1978), Agent Corrigan (Død over diktatoren! fra 1971), og Garth (Spøkelsesbyen fra 1973).

Den årlige leseravstemingen for de beste seriene i Agent X9 er også på plass, der du har mulighet til å være med i trekningen av Modesty Blaise – The Beginning (2004) på DVD. Det er ni serier de har trykket i år: Modesty Blaise, Agent Corrigan, Garth, Paul Temple, Wayne Shelton, XIII, Sporhundene, Munroe, og James Bond. Det vil vel ikke overraske meg om Modesty går av med seieren, men jeg håper det var fler enn meg som satt pris på en ny serie som Munroe.

Neste år er 40-årsjubileet til Modesty Blaise i Agent X9, og Agent X9 som eget blad, og det skal bli feiret. Lederen sire ikke hvordan, bare at det skal skje. Så da er set bare å glede seg, og håpe de gjør noe gøyalt.

Agent X9 - nr. 8 2013

Agent X9 – nr. 8 2013

Agent X9 – Nr. 7 2013

Postet: 2. November 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Det er et nytt nummer av Agent X9 i salg, og de har byttet trykkeri. Vi tar med oss de nyhetene vi kan. Så i dette nummeret er sidene glattere og hvitere enn vanlig. Og jeg klarer ikke bestemme meg for om det kler stripene, eller ikke. Strekene i Corrigan blir i mange ruter alt for tynn, og Paul Temple fremstår alt for mørk. Men Munroe ser nydelig ut.

Men i det nye, mer glansede bladet finner som vanlig en Modesty Blaise-historie. Denne gang er det Idaho George, som opprinnelig ble publisert mellom januar og juni i 1978. Tegnet av Enrique Badia Romeo, og skrevet av Peter O’Donnell. Kronologisk følger denne Death Trap fra forrige nummer. Kronologien er også på plass for Corrigan, av Archie Goodwin og Al Williamson, da Med livet som innsats fra 1971 følger forrige historie.

Paul Temple dukker endelig opp, etter egentlig å skulle vært på trykk i forrige nummer. Afroditesaken (The Aphrodite Affair), av Francis Durbridge og John McNamara, er en historie fra 1970.

Bladet inneholder også siste kapittel av Kiberas tårer (Les Larmes de Kibera), den tredje historien fra Munroe – et afrikansk drama (Les Munroe) av Christian Perrissin og Boro Pavlovic. Betryggende avsluttes den med en tekst om at også fjerde historien, Hvis det regner i Kijambe (S’il pleut à Kijambe), blir trykket i Agent X9.

Og så rundes det hele av med en James Bond-gladsak. Neste nummer, i salg 16. desember, vil inneholde en James Bond-historie, i tillegg til Modesty Blaise, Corrigan, og Garth. Hvilken historie det er, skrives ikke. Men jeg vil kanskje gjette på Jakten på det svarte gullet eller Dødelig budskap, begge av Lawrence og Horak, som begge har vært på trykk i bladet i 1977.

agent X9 nr. 6 - 2013

Trailer for Jack Ryan: Shadow Recruit

Postet: 4. October 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Det nærmer seg Jack Ryan-comeback, og i dag kom den første traileren for Jack Ryan: Shadow Recruit.

Traileren viser litt historie, og de viktigste rollene. Chris Pine spiller Jack Ryan på vei fra analytiker til feltagent. Hans kone Cathy Ryan blir blandet inn i handlingen da hun dukker uanmeldt opp i Moskva der han befinner seg på oppdrag. Kevin Costner er mentoren hans William Harper, og sammen kjemper de mot den russiske storskurken Victor Cherevin, spilt av regissør Kenneth Branagh.

Foreløpig ser det ut som en standard actionthriller, men Branagh har gjerne et og annet ess opp i ermet. Og Costner virker som et bra valg som erfaren agent.

Agent X9 – Nr. 6 2013

Postet: 3. October 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Siste nummer av Agent X9 kom ut for et par uker siden. Jeg fikk det først i hus i går, for jeg fant det ikke hos min vanlige bladhylle. Og da jeg fant det på min faste matbutikk, ble det sendt nedover rullebåndet med ryggen sist, slik at halve baksiden ble spist opp. Selvfølgelig siste eksemplar, så jeg kom bladløs hjem den dagen. Men uansett, så synes jeg det blir et sjeldnere og sjeldnere syn, men opplaget kan jo ikke synke så mye fra utgave til utgave, så jeg håper det bare er tilfeldigheter.

Men tilbake til bladet, så inneholder det Modesty Blaise-historien Death Trap fra 1977-78. Dette er den 38. tegneseriehistorien om Blasie, og er tegnet av Enrique Badia Romeo, og selvfølgelig skrevet av Peter O’Donnell. I tillegg er det en Agent Corrigan (Agent X9)-historie, Satelitt-tyveriet fra 1971, av Archie Goodwin og Al Williamson. Sporhundene, og ikke Paul Temple som først annonsert, er dette nummerets “klassiker”. Historien er I Mafiaens klør (The Irish Caper) fra 1967, og er den sjette historien med Sporhundene (The Seekers).

Den nye historien i bladet er første del av Kiberas tårer (Les Larmes de Kibera), den tredje historien fra Munroe – et afrikansk drama (Les Munroe) av Christian Perrissin og Boro Pavlovic. Agent X9 har tidligere trykket de to foregående historiene Riftdalen (La Vallée du Rift) (Agent X9 12-13 2011) og Magdi-toget (Magadi Train) (Agent X9 11-12 2012). Så selv om Agent X9 er mye opptrykk, er det også min eneste kilde til nye franske serier på norsk.

Ellers har bladet med kåringen av de beste seriene fra 2012, selvfølgelig vunnet av Modesty Blaise, foran Rip Kirby og Wayne Shelton. Skruppeløse skrullinger og Ottawa kom nederst, og de kommer heller ikke igjen i bladet. For Bond-fans kan det være verdt å nevne at en av seriene som hadde blitt mest etterspurt, var James Bond, sammen med Rip Kirby og Garth. De skriver ingenting om at det kommer mer Bond enn historien i forrige nummer. men det lov å håpe.

Neste nummer kommer 11. november.

Agent X9 nr. 6 - 2013

Jack Ryan på film

Postet: 2. October 2013 av Jonas Ingen kommentarer

I dag kom dessverre den triste nyheten om at forfatteren Tom Clancy har gått bort, 66 år gammel. Samme dag ble det tilfeldigvis sluppet en plakat til Jack Ryan: Shadow Recruit. Jeg velger å overse min kyniske del, og tror at den ikke kom i dag for å slå mynt på Clancys bortgang. Jack Ryan: Shadow Recruit er den femte filmen om Clancys CIA-analytiker. Den er ikke basert på en av Clancys bøker, og er en omstart av serien. I rollen som Ryan dukker Chris Pine opp. Han har med seg Kevin Costner som sin CIA-mentor William Harper, og må kjempe mot russiske Victor Cherevin, i Kenneth Branaghs skikkelse. Branagh har også regien. Da produksjonen begynte, het filmen bare Jack Ryan, før den var innom Jack Ryan: Shadow One, og til slutt endte på Jack Ryan: Shadow Recruit.

Jack Ryan: Shadow Recruit

Da Jack Ryan først dukket opp på et lerret, så han ut som Alec Baldwin. Dette var i Jakten på Rød Oktober/The Hunt for Red October fra 1990, der Sean Connery spilte en løpsk sovjetisk ubåtkaptein på vei mot USA, med den sovjetiske marinen i propellene. Ryan er CIA-analytikeren som tror han ikke vil angripe, men har planer om å hoppe av. Filmen ble godt mottatt og spilte inn over $200 millioner rundt i verden.

The Hunt for Red October (1990)

 

Så to år senere kom Patriotens spill/Patriot Game, denne gang med Harrison Ford som Ryan. Ryan har trukket seg tilbake og er nå professor. I London avverger han et attentat og tar livet av en av attentatmennen. Tilbake i USA får han broren til den drepte, spilt av Sean Bean, etter seg. Clancy var ikke fornøyd med filmen, og den skiller seg mye fra boken den er basert på. Men den spilte allikevel inn nesten $180 millioner.

Patriot Games (1992)

Ford gjentok rollen som Ryan i Overhangende fare/Clear and Present Danger fra 1994. Ryan er nå midlertidig sjef i CIA, og avdekker en skjult operasjon for å knekke en narkotikaliga i Colombia, sendt av presidenten. Igjen en suksess, og $215 millioner fant veien til produsentene.

Clear And Present Danger (1994)

Serien tok en pause frem til 2002, da Ben Affleck trådde inn i Ryans sko i Det absolutte mareritt/Sum of all Fears. Det ble lenge jobbet med at Kardinalen i Kreml/The Cardinal of the Kremlin skulle etterfølge Overhengende fare, men den ble til slutt regnet som for komplisert å filme. Forbredelsene til filmen tok så lang tid at Ford hoppet av, og Affleck fikk rollen og handlingen ble skrevet om til å fungere som en ny start for serien. Handlingen er at USA blir truet av terrorister med atomvåpen. Filmen spilte inn over $190 millioner, men skapte ikke nok entusiasme til en ny film. Før nå.

The Sum Of All Fears (2002)

Mannen fra U.N.C.L.E. vender tilbake

Postet: 1. October 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Innspillingen av The Man From U.N.C.L.E. har nettopp startet, og foregår nå i Italia. Dette er en reboot (omstart?) av The Man From U.N.C.L.E.-serien fra 60-tallet. Filmen har hatt en trang fødsel, og da jeg først hørte om den for noen år siden, var det med Steven Soderbergh bak kamera. Han forsvant, det samme gjorde George Clooney i rollen som Napoleon Solo, da han ikke var fornøyd med budsjettet, og ble til slutt erstattet av Guy Ritchie. Tom Cruise kom inn som Solo, før han tuslet ut for å konsentrere seg om en ny Mission:Impossible-film. I mellmtiden hadde Arnie Hammer fått rollen som Illya Kuryakin. Rollen som Solo gikk til slutt til Henry Cavill, og Hugh Grant tok rollen som Waverly.

Vet ikke helt hva jeg forventer av filmen. De har holdt seg til 60-tallet serien befant seg i, og jeg ville vært mer begeistret for en sjangerfilm fra Soderbergh. Litt mer skeptisk til Ritchie. Mye bra med Sherlock Holmes-filmene hans, men grunnen til å se de er Robert Downey jr. og Jude Law, ikke nødvendigvis jobben hans bak kamera. Håper selvfølgelig å bli overrasket. Har heller ikke helt troen på Hammer og Cavill som dynamisk agentduo. Men Grant som Waverly kan bli gøy. Og Jared Harris har også en rolle, vet ikke som hvem, og han er som regel ekkelt god.

Og mens innspillingen kom jeg tilfeldigvis over tre norske Mannen fra U.N.C.L.E.-bøker. Var ikke klar over at de hadde blitt utgitt på norsk, men bøkene jeg fant var nr. 9, 16, og 18 i serien. Bøkene er oversatte historier fra den amerikanske bokserien med U.N.C.L.E.-bøker, men numrene stemmer ikke overens. Bøkene ble utgitt av Forlaget for alle A/S på slutten av 60-tallet.

Mannen fra U.N.C.L.E.-bøker

Solo er i salg

Postet: 27. September 2013 av Jonas Ingen kommentarer

I går kom Solo, den nye James Bond-romanen skrevet av William Boyd, i bokhyllene der den blir utgitt. Det er dessverre ikke i Norge, som dessverre heller ikke er overraskende.

Kritikkene har variert fra midt på treet til bra, og den kritikken som har kommet ser ut til å konsentrere seg om at den kan være litt kjedelig i perioder. Men alle ser ut til å være enig i at den er bedre enn de to forrige Bond-bøkene, Devil May Care og Carte Blanche.

Handlingen sender Bond til Afrika, der han skal slå ned et opprør i landet Zanzarim. Historien er satt til 1969, og det er en 45 år gammel Bond som må grave i politiske tråder.

Amazon har boken til £9 (ca. 87 kroner), men vil du bestille fra Norge, kan Bokliden sende den til deg for kr. 169,-. Du kan også få Kindle-utgaven til £8,09.

Solo, av William Boyd

Solo, av William Boyd

Oversikt over alle James Bond-tegneseriehistoriene

Postet: 22. September 2013 av Jonas Ingen kommentarer

James Bond i Agent X9 5-2013

Postet: 22. July 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Da finnes det etter lang tids fravær endelig en James Bond-tegneserie i bladhyllene. Det er viktig a se positivt på ting, og ikke fokusere på at det er en kort og egentlig ikke så bra historie i siste nummer av Agent X9, og at dette er Bonds eneste opptreden i bladet i år.

Historien er Narkotikahandlerne, med originaltittel Die With My Boots On, fra 1973. Den er skrevet av Bond-veteranene Jim Lawrence og Yaroslav Horak, og Agent X9 trykket samme historie i 1977. Ikke så mye å si om historien, egentlig. En litt kjip ting med historien når den nå er på trykk, er at kvaliteten på sidene er litt dårlig, og særlig i åpningen av historen er trykklinjene veldig svake.

Men vi kan håpe at Agent X9 pusser støvet av flere av stripehistoriene i bladet fremover.

Ellers i bladet dukker som vanlig Modesty Blaise opp, denne gang i The Junk Men fra 1977. Agent X9 Corrigan har et eventyr i Skrekkens Dal, en historie fra 1971. Til tross for at Bond-historien er fra 1973, består ikke hele bladet av 70-tallsmimring. Vi kan også lese avslutningen på Wayne Shelton-historien 100 millioner pesos, som begynte i forrige nummer, og den er faktisk fra 2013.

Jeg liker Agent X9, og det er synd at de nå har gått ned til bare åtte nummer i året. Det er også egentlig litt synd at det meste av innholdet i bladet er gamle historier, som har vært trykt før. Men det er dessverre det som selger. Markedet for blader som ikke er rettet mot barn, eller som ikke er humorblader, er trangt. The Walking Dead knelte etter bare tre nummer. Men jeg rydder akkurat nå i Agent X9-samlingen, og har et par hyllemeter med blader bak meg. Så for min del kunne andelen nye historier og figurer vært litt større. Men jeg har ingen forslag til hvilke historier det i så fall skulle vært.

Neste Agent X9 kommer forøvrig 16. september.

Agent X9 05-2013

Agent X9 05-2013

Bond 24 – 2015

Postet: 17. July 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Den 24. (eller 26.) filmen om james Bond vil bli regissert av Sam Mendes og har Daniel Craig i hovedrollen som James Bond. Manus skrives av John Logan, og filmen har premiere 23. oktober 2015 i Storbritannia og 6. november 2015 i USA.

CounterSpy – retroagent til PlayStation

Postet: 17. July 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Siden det kan drøye med et nytt James Bond-spill til en spillkonsoll i din nærhet, noe som nødvendigvis ikke er en uting etter de siste eksemplarene, er det hyggelig å se at agentspillsjangeren kan få et lite løft i år når spillet CounterSpy lander på din valgfrie plattform (med forbehold om at dette enten er en PS3, PS Vita, eller en mobildings, dessverre ingen XBox eller PC/Mac-versjon). Spillet ble presentert på årets E3 i juni, og klarte å stjele en og annen overskrift blant mylderet av større titler.

CounterSpy banner

CounterSpy er utviklet av det lille uavhengige studioet Dynamighty, og dette er deres første tittel. Dynamighty har bare 10 mann, og ble grunlagt av John Elliot og David Nottingham, som jobbet sammen i dessverre nedlagte LucasArt, i 2011, og de fikk raskt med seg Mark Holmes som kreativ leder, og Mark Erman som daglig leder, begge med fartstid fra Pixar.

I CounterSpy jobber du som agent i C.O.U.N.T.E.R., og handlingen er lagt til en kald krig på 50/60-tallet. Du må snike og skyte deg gjennom hindringer for å stoppe to andre supermakter fra å få for mye makt i forhold til landet du jobber for.

Spillet har et tegneseriepreg over seg, og jeg synes stilen kunne minne om de mest Bond-fokuserte delene av Pixar-filmen The Incredibles/De utrolige, samt introen til Steven Spielbergs Catch Me If You Can. Den er i allefall milevis fra “realismen” i de siste Bond-spillene.

Spillet kommer til høsten, hva nå det innebærer, og kanskje dette er vitamininsprøytningen agentsjangeren innen spill trenger.

CounterSpy poster

Bond og råtne tomater

Postet: 14. July 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Rotten Tomatoes er en nettside som samler anmeldelser av filmer, og gir filmer en prosentvis karakter basert på hvor mange av en films anmeldelser som er positive. En prosent på over 60 blir regnet som “fresh”. Og det er gøy å se på Bond-filmene, og se berg og dalbanen karakterene på disse filmene kjører.

Rotten Tomatoes

Nettsiden bruker nyere anmeldelser som har blitt publisert under dens levetid, så for Dr. No fra 1962, er den eldste anmeldelsen fra 2000. Så de eldre filmene kan nok sole seg i en retro-glans, som gir Bonds tre første eventyr karakterne 98%, 96%, og 96%.

Men hva ellers kan vi lese ut av tallene? Casino Royale fra 1967 får desidert dårligst karakter, med 27%, mens Dr. No scorer høyest med 98%. Ser vi bort fra stakkars David Niven, scorer Roger Moore lavest av skuespillerene, med en snitt på 58%, altså ikke “fresh”. Og Daniel Craig troner øverst med 84%, foran Sean Connery og George Lazenby med 81%. 60-tallet har de beste filmene (ser bort fra 10-tallet siden det foreløpig bare er en film der) med 79%, mens 80-tallet hadde de svakeste filmene med 60%.

Og hvordan står Eon-filmene mot de to uofisielle filmene? Det ble utklassing med 71% mot 43%. Og alle filmene totalt? En hederlig 69%.

Daniel Craig

Skyfall 92%
Quantum Of Solace  64%
Casino Royale 95%

Snitt 84%

Pierce Brosnan

Die Another Day 57%
The World Os Not Enough 51%
Tomorrow Never Dies 57%
GoldenEye 82%

Snitt 62%

Timothy Dalton

Licence To Kill 74%
The Living Daylights 75%

Snitt 75%

Roger Moore

A View To A Kill 36%
Octopussy 43%
For Your Eyes Only 73%
Moonraker 62%
The Spy Who Loved Me 78%
The Man With The Golden Gun 46%
Live And Let Die 65%

Snitt 58%

George Lazenby

On Her Majesty’s Secret Service 81%

David Niven

Casino Royale 27%

Sean Connery

Never Say Never Again 59%
Diamonds Are Forever 65%
You Only Live Twice 71%
Thunderball 85%
Goldefinger 96%
From Russia With Love 96%
Dr. No 98%

Snitt 81%

60-tallet

7 filmer 79%

70-tallet

5 filmer 62%

80-tallet

6 filmer 60%

90-tallet

3 filmer 63%

00-tallet

3 filmer 72%

10-tallet

1 film 92%

Craig og Mendes klare for Bond 24

Postet: 14. July 2013 av Jonas 1 kommentar

Da kom endelig bekreftelsen på at både Daniel Craig og Sam Mendes var klare til vende tilbake til Bond-universet, og kaste seg over det som en gang blir Bond 24. Filmen kommer riktignok ikke før i 2015. Den har slippdag 23. oktober i Storbritannia og 6. november i USA, og jeg regner med at Norge følger våre britiske venner.

Sam Mendes var lenge ønsket av produsentene, siden Skyfall har dratt inn vannvittig mye penger, og filmen blir regnet som både en suksess blant kritikere og blant publikum. Så det blir spennende å hvordan Bond 24 klarer seg i forhold til sin forgjenger.

Det som er litt morsomt med Skyfall, er at den gjerne splitter de som har sett den. Og da gynger det fra “en perfekt film for å feire 50 år med Bond” til “Hjemme Alene 4”. Og jeg er splittet selv, og klarer ikke helt å bestemme meg. Jeg var skuffet da jeg så den første gang, neste gang var den grei, og tredje gang var jeg virkelig med. Det som er bra med filmen, er at den avslutter Bonds første år som agent, påbegynt i Casino Royale. Nå er han virkelig 007. Og filmen ser vannvittig bra ut. Åpningsjakten er en av de bedre Bond-åpningene, filmen har spenning, Javier Bardem er en god, psykotisk skurk, og slutten er kanskje ikke en typisk Bond-slutt, men spennende. Det som ikke er fullt så bra, er at jeg fortsatt ikke har skjønt hva Silva egentlig ville oppnå. Og jeg kommer ikke over Aston Martinen i filmen. Det er ikke bilen fra Goldfinger og Thunderball, for de har jo ikke skjedd. Så hvorfor skulle Q-branch utstyre en veteranbil med våpen? Og hvor tette er Q-branch som lar Silva få tilgang til nettverket sitt? Etter visuell hacking? Kjenner at det irriterer litt mer enn det skulle. Men det jeg tror jeg er mest redd for, er at nå er Bond tilbake med mannlig M, Moneypenny, og alt ved det gamle. Så Bond 24 blir Moonraker 2. Grøss…

John Logan sitter bak tastaturet. Han skrev Skyfall sammen med Bond-veteranene Neal Purvis og Roger Wade, men de er ikke med nå. Blir spennende å se hva han koker opp alene. Han skal også skrive Bond 25, så kanskje får vi en skurk som strekker seg over flere filmer. Eller hva med å gjøre noe mer med Quantum?

Flopp eller suksess? Bare litt over to år, så har vi svaret. Synd med ventetiden, men det er ikke så mye å gjøre med.

Og kanskje de endelig bruker Property Of A Lady-tittelen?

Property Of A Lady