De andre 00-agentene

Sist endret: 4. February 2012

Det er ikke bare James Bond som er 00-agent i MI6. Andre agenter forekommer, og de dukker innimellom opp i Bonds eventyr. I følge Flemings bøker er det kun tre 00-agenter som er operative til enhver tid, mens i filmene har det vært nevt opp til 9 samtidig. I Thunderball blir alle 00-agentene kalt sammen til et møte, og vi ser ni stoler med Bond i den syvende. En lignende scene forekommer i The World Is Not Enough, men vi får aldri bekreftet om alle aller noen av de fremmøtte er 00-agenter.
Her er en liten presentasjon av de vi har møtt i bøker og filmer. Bøkene er nevnt med forfatter i parantes.

002

The Man With The Golden Gun
Vi får høre at agent 002, Bill Fairbanks , ble drept av et enkelt skudd fra Fransisco Scaramanga i Beirut i 1969. Fairbanks elskerinner, danserinnen Saida bruker kulen han ble drept med som magepiercing for lykke.

The Living Daylights
Agent 002 er sammen med 004 og 007 om å innta en radarstasjon på Gibraltar under en øvelse. Han blir umiddelbart tatt til fange.

002

003

A View to a Kill
Bond finner 003s lik i Sibir, og befrir han fra et microchip han har stjålet fra Sovjet.

003

004

The Living Daylights
Sammen med 002 og 007 skal han innta en radarstasjon på Gibraltar. Blir angivelig drept av russiske agenter.

004

The Facts of Death (Robert Benson)
004 blir nesten kalt inn for å hevne drapet på M’s elskerinne. Men M overtaler Bill Tanner til å bruke 007 isteden, siden han vil være ‘mer forstående’.

005

Colonel Sun (Kingsley Amis)
Sjefen for stasjon G, Stuart Thomas, har vært 005 tidligere, frem til han fikk en øyeinfeksjon slik at han ikke lenger kan håndtere skytevåpen. Han blir antatt død etter at aviskiosken han brukte som skjul ble brent ned, og han ble borte.

The Facts of Death (Robert Benson)
Stuart Thomas dukker opp igjen, fortsatt som sjef for stasjon G, som nå er kraftig nedbemannet.

006

On Her Majesty’s Secret Service (Ian Fleming)
00-seksjonen får en ny sekretær, Mary Goodnight. Staben vedder om hvem som vil forføre henne først, 007 eller 006, en tidligere kommandosoldat fra marinen.

GoldenEye
Alec Trevelyan er lienz-kosakk med foreldre som ble forrådt av britene under andre verdenskrig. Han iscenesetter sin egen død under et oppdrag med 007, for senere å starte sitt eget forbrytersyndikat kjent som Janus. Blir drept av Bond.

006

007

Du kjenner navnet og du kjenner nummeret…

008

Moonraker (Ian Fleming)
Det blir nevnt at 008, hvis fornavn er Bill, hviler ut etter et oppdrag i Berlin, og Bond tror han må være skadet.

Goldfinger (Ian Fleming)
I det Bond tror han skal dø hos Goldfinger, tenker han at 008 vil ta over oppdraget hans. Og det er bra, siden 008 er mer forsiktig enn Bond.

Goldfinger
M er misfornøyd med Bonds etterforskning, og truer med å erstatte han med 008. Senere truer Bond Goldfinger med samme agent, når Goldfinger er nær ved å drepe han.

The Living Daylights
M truer med å erstatte Bond med 008 når han er uvillig til å drepe general Leonid Pushkin. M mener 008 er bedre skikket, siden han ikke kjenner Pushkin.

009

Thunderball (Ian Fleming)
Før Bond blir sendt på helseklinikk av M, får 009 ansvar for 00-avdelingen.

Octopussy
009 stjeler et falskt faberge-egg fra russerene, men blir drept under flukten. Men han rekker å overlevere det til britene.

009

The World is not Enough
009 har forsøkt å drepe Renard, en farlig terrorist, med en kule i hode. Men skuddet var ikke dødelig.

0011

Moonraker (Ian Fleming)
0011 har vært savnet i Singapore i to måneder.

Stikkord: