James Bond i Norge

Sist endret: 4. February 2012

Patrick Dalzel-Job

Patrick Dalzel-Job

Når Ian Fleming først skulle forme sin hemmelig agent, tok han utgangspunkt i en av sine kollegaer i den britiske etterretningen. Kollegaen Patrick Dalzel-Job kom seg inn i den britisk etteretningen ved at han før annen verdenskrig seilte fra Skottland, via norgeskysten, helt til Russland og registrerte alt som kunne være av interesse for den britiske etteretningen – som vanndybde, kaianlegg og lignende.

Når England gikk inn i krigen i 1940, kom Dalzel-Job seg tilbake til England og rapporterte det han visste. Han hadde lært seg flytende norsk mens han seilte, og snart ble han sendt tilbake som agent i 30 Assault Unit som skulle bistå de allierte i kampen mot Tyskland. I mai 1940, da Narvik ble bombet, befant han seg i byen og visste at bombeflyene var på vei. Mot direkte ordre fra sin overkommando, var han med på å organsiserte rømningen av byen og evakuerte de nærmere 5000 innbyggerene i byen. Dette gjorde at bare fire mennesker omkom under tyskerenes angrep. For dette ble Dalzel-Job utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Senere tjenestegjorde engelskmannen både i Frankrike og Tyskland, og ble dreven både i dykking og fallskjermhopping. Han avsluttet krigen med rangen kapteinløytnant. Etter krigen dro Dalzel-Job tilbake til Norge med et nytt oppdrag. Når han seilte langs Norskekysten, hadde han den da 13 år gamle Bjørg Bangsund med seg som mannskap, og det var henne han nå ville treffe igjen. Han fant sin Bjørg, og tre uker senere giftet de seg i Oslo. Sammen med sin unge kone flyttet han til Skottland, der han jobbet for marinen. Jobben førte paret videre til Kanada før Dalzel-Job gikk av og begynte som lærer tilbake i Skottland mens han skrev selvbiografien “From Arctic Snow to Dust of Normandy”. Patrick Dalzel-Job døde 14. oktober 2003, 90 år gammel, uten etter eget utsagn å ha sett en Bond-film eller lest en Bond-bok.

Ian Fleming beskrev aldri Bonds oppdrag i Norge, hvis de fantes. Men det var takket være en norsk dobbeltagent at Bond fikk sitt 00-nummer. I boken Casino Royale forteller Bond at han fikk sitt nummer ved å drepe en japansk kodeekspert i New York og en norsk dobbelagent i Stockholm. I filmene er Norge alltid langt unna. Selv om stetoskopet Bonds lege hadde i Die Another Day var norskprodusert, og de importerte norsk gran til Island i samme film.

Operasjon Blücher

Operasjon Blücher

Men i 1985 kunne leserne av James Bond-tegneserien utgitt av Semic lese om 007 som tar inn på Grand Hotell i Karl Johan. Historien Operasjon Blücher ble skrevet av den norske forfatteren Sverre Årnes, og handler om en gruppe nynazister på jakt etter gull og hemmelige dokumenter ombord i vraket av Blücher i Drøbaksundet. Tegneren Gual er vel ikke så kjent i verken Oslo eller Drøbak, så det kunne vært snakk om en hvilken som helst annet land. Men hey, Norge! Bondpiken er heller ikke norsk, men en brite med navn Juliet Galant.

Norge er vel ikke eksotisk nok for Bond, men det er jo alltids lov å håpe om at Daniel Craig kommer cruisende ned Karl Johan en dag…

Stikkord: ,