Per Fine Ounce – den tapte Bond-romanen

Sist endret: 4. February 2012

Ian Flemings død i 1964 og utgivelsen av Mannen med gullpistolen i 1965, vurderte Glidrose Productions å fortsette romanserien med bidrag fra andre forfattere. Flemings enke, Ann Fleming, var imot idéen, men Glidroses direktør, Flemings bror Peter, valgte allikevel å sette den ut i live.

Geoffrey Jenkins var en sørafrikansk forfatter som hadde jobbet sammen med Fleming i Sunday Times’ utenlandstjeneste. På slutten av 50-tallet hadde han snakket med Fleming om en Bond-bok med handling i sitt hjemmelige Sør-Afrika. Han skrev et handlingsutkast, og Fleming planla en tur til Sør-Afrika for å gjøre research. Men Flemings død satt en effektiv stopper for turen.

Utkastet ble imidlertid arkivert sammen med resten av Flemings papirer, og trukket frem igjen av Peter Fleming. Så 12. mai 1966, i et møte med Bond-produsent Harry Saltzman og Charles Tyrell fra Glidrose, fikk Jenkins tillatelse til å skrive et bokmanus med James Bond som hovedperson.

Ikke mye er kjent om handlingen i Per Fine Ounce, men noen ledetråder har det vært. Handlingen fant sted i Sør-Afrika, og handlet mest sannsynlig om gullsmugling (tittelen Per Fine Ounce spiller på fine Troy ounce, som er en måleenhet for ikke helt rent gull). I utkastet omtaker Jenkins sykkelkjeder av gull, kister lagd av baobabtrær og den hellige Lake Fundudzi. Fire funnede sider av det ferdige manuset avslører at 00-seksjonen er nedlagt, og at James Bond slutter i MI6 sin for å fortsette en jobb som har blitt personlig.

Jenkins levert inn sitt bokmanus til Glidrose, men det ble aldri publisert. Detaljene for hvorfor er ikke kjent, men man tror Glidrose mente den rett og slett var for dårlig skrevet, selv om Jankins var en annerkjent spenningsforfatter.

Avtalen med Glidrose gjorde at Jenkins kunne bruke materialet i en annen sammenheng hvis manuset ikke ble publisert, men uten referanser til Bond-universet. Og Jenkins roman Cleft of Stars fra 1973 har mange av de samme temaene.

Raymond Benson, senere Bond-forfatter, mener Ian Fleming Publications (som Glidrose skiftet navn til) fortsatt har manuset, noe de har forsøkt avkreftet.

I 1968 kom Colonel Sun av Kingsley Amis, en ny Bond-bok utgitt av Glidrose. Amis brukte psedonymet Robert Markham, et psedonym som også var tiltenkt Jenkins og andre forfattere som skulle levere Bond-romaner.

Harry Saltzman avr skuffet over at “hans” forfatter ikke ble publisert, og som en slags takk for sist nektet han å filme Colonel Sun.

Fans har lenge ønske å lese Fine Per Ounce, men det er lite trolig at den noengang vil bli utgitt.

Stikkord: ,