The Man From U.N.C.L.E.

Sist endret: 2. October 2013

The Man From U.N.C.L.EI 1962 ville TV-produsenten Norman Felton skape en spionserie for TV. Han kontaktet Ian Fleming, og sammen utviklet de et konsept med en hovedperson lik James Bond, med navnet Napoleon Solo. Men Bond-produsentene ville ikke at Fleming skulle utvikle en konkurrent til sin egen helt, og han måtte trekke seg fra prosjektet sammen med de fleste ideene sine. Men navnet på hovedpersonen ble beholdt. Felton trengte en ny partner, og fikk med seg produsenten/forfatteren Sam Rolfe. Rolfe utviklet Napoleon Solo videre og ga han arbeidsgiveren U.N.C.L.E., en organisasjon som jobbet for orden og fred i verden uavhengig av noen regjering. For å vise at organisasjonen gikk på tvers av nasjoner, ga Rolfe Solo en russisk partner, Illya Kuryakin. Faktisk et ganske spenstig trekk, siden dette var under den kalde krigen. Så spenstig at en av sjefene i NBC, som skulle sende serien, ville at Rolfe skulle skrive han ut etter å ha sett første episoden. Men Rolfe misforsto frasen “fyren med K-navnet”, og skrev heller ut Will Kuluva som hadde spilt sjefen til Solo, Mr. Allison, i pilotepisoden. Solo og Kuryakin fikk dermed Alexander Waverly (spilt av Leo G. Carroll) som ny sjef.

Robert Vaughn i rollen som Napoleon Solo

Robert Vaughn i rollen som Napoleon Solo

Felton likte Alfred Hitckock-filmen North by Northwest svært godt, særlig det at hovedpersonen (Gary Grant) er en vanlig mann som blir tatt for å være spion og blir dratt inn i en verden av intriger, dobbeltspill og mord. Så han og Rolfe bestemte at i hver episode skulle det være en sivilist som blir involvert i arbeidet til U.N.C.L.E. Tanken var at publikum da fikk noen de kunne sammenligne seg med. Og dette elementet ble beholdt gjennom de fire sesongene serien varte. De ville heller ikke at hovedpersonene skulle være noen form for superhelter. Derfor passet de på at Solo eller Kuryakin ble spilt av skuespillere med “normal” kroppsbygning, selv om Robert Vaughn ble valgt ut fra at Felton ville ha en “Gary Grant” som Solo.

Serien hadde premiere på NBC 22. september 1964. Den opprinnelige tanken var at serien skulle hete Mr. Solo. Men Bond-produsentene truet med rettsak hvis de brukte det navnet, siden an av gangsterne i Goldfinger het det samme. Så navnet på serien ble forandret til The Man from U.N.C.L.E. Når Rolfe fant på U.N.C.L.E., hadde han ikke bestemt hva forkortelsen faktisk betydde. Rolfe vurderte mange forslag, men landet til slutt på United Network Command for Law and Enforcement. En forkortelse FN (UN) ikke likte, siden mange faktisk trodde at U.N.C.L.E. var en del av FN og FN mottok mangfoldige søknader fra mennesker som ville jobbe i U.N.C.L.E. Den første sesongen ble filmet i svart/hvitt siden NBC ville spare penger. Men piloteposoden var filmet i både farger og svart/hvitt, og den ble senere kuttet sammen med deler av en annen episode og satt opp som kinofilm. Allered i første episode møter vi U.N.C.L.E.s erkefiender, organisasjonen TRUSH. Hva forkortelsen sto for ble aldri forklart i serien, men i boken The Dagger Affair ble den forklart med The Technological Hierarchy for the Removal of Undesirables and the Subjugation of Humanity

Gå til side: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Stikkord: , , ,