The Poppy Is Also a Flower

Sist endret: 4. February 2012

Operation Opium poster

Dansk filmplakat for "Operation Opium"

Etter å jobbet på Goldfinger, ble regissør Terence Young kontaktet av FN om å lage en film som skulle sette fokus på det økende narkotikaproblemet verden sto ovenfor. Young fikk med seg Ian Fleming, som kom opp med en historie der man kan følge narkotikaen fra valmuefrø til ferdig produkt. Filmforfatteren Jo Eisinger tok over historien og kom tilbake med et ferdig manus.

Historien som ble filmet dreide seg rundt de amerikanske narkotikaetterforskerne Lincoln og Coley, som etterforsker drapet på en kollega i Iran. De oppdager at kollegaen har kjøpt en opiumavling av an lokal narkotikadyrker, og at han ble drept da den ble kapret av en konkurrent. For å finne morderene, merker de en annen last med radioaktivt materiale. Dette for å kunne følge den med geigertellere slik at de til slutt kan finne og straffe bakmennene. Ferden fører de fra Iran, via deler av Europa til Frankrike.

Dette var veldedighet, så mange av datidens store navn ble med. Filmplakaten kunne skilte med navn som Trevor Howard, Stephen Boyd, Rita Hayworth, Angie Dickinson, Marcello Mastroianni, Omar Sharif, Eli Wallach, Grace Kelly og Yul Brunner. Young og produsent Euan Lloyd jobbet gratis, mens de andre mottok en symbolsk lønn på en dollar hver.

Filmen ble ikke ferdig før i 1966, så Fleming fikk aldri sett resultatet. Og det er kanskje likegodt, for det er visstnok en skikkelig dårlig film. Den får frem budskapet sitt; narkotika er fysjom. Men skuespillerprestasjonene er veldig skuffende. Så mange stjerner, og så få lyspunkter. Den eneste som kommer fra det med litt verdighet, er E.G. Marshall og komponisten George Auric.

Hvis du har lyst til å se filmen, finnes den på både VHS og DVD.

NB. Filmen er også utgitt med titlene Poppies Are Also Flowers, Danger Grows Wild og The Opium Connection.

Stikkord: , ,