Annonse

Blandet Bond under årets Oscar-utdeling

Postet: 25. February 2013 av Jonas Ingen kommentarer

Årets Oscar-utdeling er over, og jeg har fått sovet ut etter å hatt Seth MacFarlane og NRK som selskap frem til klokken seks i dag tidlig. Det ble en skuffelse (dog en ikke veldig overraskende en) for norske Kon Tiki, mens våre svenske brødre hadde både en og to fingre borti tre forskjellige priser: Searching for Sugar Man, regissert av Malik Bendjelloul, løp jublende avgårde med Oscar for beste dokumentar. Paul NJ Ottosson tok hjem Oscar for beste lydredigering for Zero Dark Thirty, og det gjorde også landsmannen Per Hallberg (sammen med Karen Baker Landers), siden det var delt førsteplass i kategorien. Dette er bare sjette gang en pris er delt, og første gang for lydredigering. Og filmen Halberg fikk prisen for: Skyfall.

Per Hallberg og Karen Baker Landers med hver sin Oscar-statuett, for beste lydredigering. Bilde fra The Guardian.

Per Hallberg og Karen Baker Landers med hver sin Oscar-statuett, for beste lydredigering. Bilde fra The Guardian.

Og med dette endte en Oscar-tørke for Bond-filmene, som har vart siden den 38. Oscar-utdelingen (dette var den 85.), da Thunderball vant Oscar for beste spesialeffekter. Nå må det jo sies (eller skrives) at Bond-filmene ikke alltid har hatt merkelappen “Oscar-verdige”, men nå er det jo mange tekniske priser, og Bond-filmene burde vært mer representert enn de har vært. Ville jeg mene.

Men Skyfall stoppet ikke der: Storfavoritten Adele fikk prisen for beste sang, sammen med Paul Epworth. I tillegg måtte Skyfall kaste inn håndkledet i disse kategoriene: Beste lydmiks, beste kinomatografi, beste orginalmusikk, og beste produktplassering. Ok, en av de kan være feil.

Adele og Paul Epworth med sine statuetter for Skyfall. Bilde fra The Guardian

Showet ellers var grei skuring. Ingen skandaler eller store overraskelser. Ikke annet enn at Bond-hyllesten som var hauset opp før showet, var litt stusselig. Halle Berry introduserte hyllesten, med litt snubling i ordene, som skulle fokusere på musikken fra filmene. Så fikk vi presentert en ikke veldig orginal samling med kjappe klipp fra filmene, som kanskje var litt i lengste laget. Før teppet gikk opp for Dame Shirley Bassey, som fremførte Goldfinger. Og som alle andre enn jeg ser ut til å synes var fortreffelig. Og så var det reklame.

Adele fremførte senere Skyfall i glitrende kjole, med et glitrende bakteppe. Og så spilte man tonene til Nobody Does It Better da Jane Fonda og Michael Douglas kom ut for å presentere prisen for beste regi. Og det var alt av Bond. Personlig, hvis jeg skal dra frem et musikalsk høydepunkt, så blir det ikke et av Bond-innslagene, men Les Miserables-innslaget, der hovedrolleinnhaverene sang en medely fra filmen.

Ryktene gikk jo i høygir før utdelingen om at alle skuespillerene, fra Sean Connery til Daniel Craig, vill opptre under hyllesten. Men det ble ikke noe av da Connery og Pierce Brosnan takket nei. Visstnok. Det ryktes også om at hyllesten besto av en del til, men at den ble kuttet av tidshensyn. Men igjen rykter.

Så får vi se om det tar 47 år før neste statuett kommer.

Stikkord: ,

Annonse

Skriv et svar