Annonse

Bond-serier ikke publisert på norsk

Postet: 9. July 2013 av Jonas 2 kommentarer

James Bond gjør som kjent tegneseriecomeback i norske bladhyller den 22/7, da gode gamle Agent X9 trykker en Bond-historie. Historien det er snakk om er Die With My Boots, som har den norske tittelen Narkotikahandlerne, av Jim Lawrence og Yaroslav Horak. Serien ble opprinnelg publisert i Daily Express mellom mars og juni 1973, og vi finner Bond kjempe mot mafiaen som har et nytt dop på gang. Serien er tidligere gitt ut på norsk i James Bond nr. 4 – 1982.

Det er ingen overraskelse at Agent X9 velger å gå for noe som allerede er publisert når de først trykker en Bond-historie, selv om historien kan virke litt tilfeldig valgt. Men det hadde vært gøy om de kunne trykket noen av historiene som aldri har kommet ut i Norge.

Så vidt jeg kan bla meg frem til, har aldri historien Doomcrack, skrevet av Jim Lawrence og tegnet av Harry North og publisert i Daily Star mellom februar og august 1981, kommet på norsk. Dette var den første historien etter at Bond gikk fra Daily Express til Daily Star, og tegnet noe overraskende av MAD-tegneren Harry North, mest kjent for sine parodier i bladet. Historien sto på trykk i svenske James Bond nr. 2 – 1991, og finnes i Titan sitt Shark Bait-album.

Rettelse: Som Jostein påpeker i kommentarfeltet, så er Doomcrack publisert i Norge i James Bond nr. 8 – 1991.

Jeg finner heller ingen norsk utgivelse for Giftfabrikken, den siste Semic-historien som ble produsert, skrevet av Ian Mennell og tegnet av Juan Sarompas. Den ble trykket i svensk James Bond nr. 6 – 1991, men det ser ikke ut som den kom ut av Sverige.

Og selvfølgelig de resterende amerikanske serieheftene som kom på 90-tallet: Light Of My Death (Das Petrou/John Watkiss) fra 1993, Shattered Helix (Simon Jowett/David Jackson og David Lloyd) fra 1994, og The Quasimodo Gambit (Don McGregor/Gary Caldwell) fra 1995.

Egentlig rart det ikke kommer nye Bond-historier i bladform i USA. Vet ikke helt hvem som nå sitter på rettighetene. Sist ute var Topps Comics, som spesialiserte seg på lisensutgivelser, som ikke klarte å utgi hele sin GoldenEye-historie (kun nr 1 av 3 kom ut) i 1996. De la imidlertid inn årene i 1998.

 

Stikkord: , ,

Annonse

2 Responses

 1. Jostein Hansen says:

  Den som kan lete frem norsk James Bond nummer 8-1991 vil se at “Doomcrack” også er utgitt på norsk.

  Den er også listet i ulike James Bond-index, bl.a. jamesbond.no og James Bond nr. 3-2001 (JB Forlag), men mangler oppføring i boken James Bond – the history of the illustrated 007 (2008) av Alan J. Porter.

  Hva gjelder Semic-produserte historier er heller ikke “Liquidate Bond” av Sutter/Gual,”Deadly Duplicity” av Sutter/Sarompas og “Operation: Little” av Sutter/Sarompas listet oppgitt på norsk i den engelske boken, men det kan være at de er falt ut.

  • Jonas says:

   Du har selvfølgelig helt rett om Doomcrack. Jeg har den selv med selv i tegneserieindeksen for 1991 her: http://nullnullsju.net/tegneserie/tegneserieindeks-1991/. Brukte The History… som kilde, men fant av en eller annen grunn ikke historien da jeg dobbeltsjekket at det faktisk stemte. Og jeg kunne ikke huske tegneren eller historien selv. Veldig informativ bok forresten, men har noen småfeil her og der.

Skriv et svar