Annonse

Jack Ryan: Shadow Recruit

Postet: 22. January 2014 av Jonas Ingen kommentarer

Anmeldelse: Filmene om Tom Clancys analytikerhelt Jack Ryan begynner nå å puste James Bond-filmene i nakken. Ikke i antall filmer, men i antall skuespillere som har bekledd rollen. I Jack Ryan: Shadow Recruit er det Chris Pine, Kaptein Kirk fra de  to nyeste Star Trek-filmene, som har tatt over rollen og følger i fotsporene til Alec Baldwin, Harrison Ford, og Ben Affleck. Som forrige Jack Ryan-film, Det absolutte mareritt med Ben Affleck fra 2002, er dette en omstart av serien med en yngre Ryan. Og denne filmen baserer seg heller ikke på noen av Clancy sine romaner, bare figurene.

Norsk poster for Jack Ryan: Shadow Recruit

Norsk poster for Jack Ryan: Shadow Recruit

Filmen starter med hvordan den patriotiske økonomistudenten Ryan verver seg til hæren etter 11. september, blir skadet, og under rehabiliteringen møter han to personer som kommer til å spille viktige roller videre i livet hans – legestudenten Cathy Muller (Keira Knightly), som han senere blir samboer med, og Thomas Harper (Kevin Costner), CIA-agenten som verver han til å jobbe undecover for CIA, med å spore opp terroristfinansiering på Wall Street. Og det er nå filmen virkelig starter, da Ryan oppdager at firmaet til russiske Viktor Cheverin (Kenneth Branagh) har investert stort i amerikanske statsobligasjoner, og han blir nektet innsyn i kontoene (dette fremstilles litt mer spennende i filmen). Han drar til Moskva under dekke av sin rolle som økonomicontroller, og før han vet ordet av det, går han fra kontorrotte til operativ agent som skal hindre et terroristangrep på USA.

I tillegg til å spille rollen som den målrettede nasjonalisten Cheverin med sammenknyttet bitterhet, har også Branagh regissert filmen. Og for å få unna den største svakheten til filmen hans først: den ikke har noen egen personlighet. Handlingsmessig er det en spenningsfilm vi har sett mange ganger før, og handlingen går i rett linje fra punkt til punkt uten å overraske noe særlig. Men på den annen side: det blir presentert veldig effektivt, og filmen holder et tidvis høyt spenningsnivå, selv om du vet hvordan det kommer til å ende. Bl.a. så har Skyfall et par ting å lære fra filmen når det kommer til spenning i scener der vår helt må hacke seg inn i et system. Dessverre forsvinner nerven litt når de forlater Moskva, selv om det er da filmen virkelig burde koke.

Pine er sjarmerende i rollen som Ryan, og gjør en god figur. Vi snakker ikke Oscar-materiale her, men han tidvis veldig god, særlig som redd og forvirret etter at han har tatt sitt første liv. Han er først og fremst analytiker, ikke actionhelt, selv om de evnene pipler til overflaten i et par forfølgelsesekvenser. Som sjef og mentor fungerer Costner godt, selv om man aldri kommer i noe i dybden på figuren. Han er en av de snille CIA-agentene, som ikke torturerer folk, men som har få skrupler med å ta livet av sikkerhetsvakter, som bare prøver å stoppe et inbrudd. En typisk figur som kommer til å dø i neste film. Mer lerrettid får Knightlys Cathy Muller, og hun og Pine spiller et sjarmerende par, selv om også hun er der mest for å gi Ryan litt bakgrunn.

Jeg liker å dømme en film etter om jeg har lyst til å se oppfølgeren eller ikke. Og jeg har absolutt lyst til å se Jack Ryan 2: Electric Boogaloo, og tilbringe litt mer tid sammen med disse rollefigurene, men med kanskje en litt mer spennende og uforutsigbar historie, og muligens en litt mer utagerende skurk. Så alt i alt en grei spenningsfilm uten de store overraskelsene, men med potensiale.

Stikkord: ,

Annonse

Skriv et svar