Annonse

James Bond og Sherlock

Postet: 3. January 2014 av Jonas Ingen kommentarer

En av mine absolutte favorittserier, er britiske Sherlock, med Benedict Cumerbatch og Martin Freeman i hovedrollene som henholdsvis Sherlock Holmes og John Watson. Hver sesong er bare på tre episoder, og hver episode er på en og en halv time. Det som gjør serien så bra, er kjemien mellom Cumberbatch og Watson, i tillegg til relativt gode historier. Serien er tenkt opp av TV-forfatter/produsent Steven Moffat og skuespiller/forfatter Mark Gatiss.

Serien er ganske britisk i formen, dette er jo snakk om et britisk kulturikon, og det dukker selvfølgelig opp noen referanser til en annen brite i serien, nemlig James Bond (Gatiss har forøvrig også skrevet en serie bøker om den viktorianske hemmelige agenten Lucifer Box).

I episoden A Scandal in Belgravia (basert på En skandale i Böhmen) i sesong to, er Bond-referansene til en flight der en terroristbombe er ombord. Flightnummeret er 007, og kodenavnet for den hemmelige operasjonen rundt flighten har kodenavnet Bond Air. Men Sherlock kobler ikke med en gang, kanskje fordi hans popkulturelle referanser er litt mangelfulle. Til tross for at Watson tidligere har tvunget han gjennom en Bond-maraton.

Sesong to sluttet med at Sherlock hoppet i sin død og ble gravlagt, bare for å dukke opp i live i siste scene. Så spenningen har vært stor om hvordan han egentlig overlevde, og teoriene og konspirasjonsteoriene har vært mange. Som også ble dratt frem i The Empty Hearse, første episode i sesong tre, som hadde prémiere på BBC 1. januar. Og allerede fredag 3. januar dukker den opp på NRK. Over 9 millioner briter så den på TV, og et godt tillegg (inkl. meg) så den på BBC sin iPlayer. Episoden var en av de bedre, og den desidert morsomste (“I don’t shave for Shelock!“).

En scene skilte seg ut for en Bond-fan, som har sett Skyfall på repeat. Og det er scenen der Sherlock er tilbake i frakken sin i London, og ser ut over byen fra et tak. Et tak en viss hemmelig agent også står på i Skyfall. Jeg fikk i alle fall et stort smil da jeg så det.

Sherlock på taket til James Bond

Sherlock på taket til James Bond – av BradyMajor (bradymajor.devianart.com)

Har du ikke sett episoden, anbefales det på det sterkeste å se på NRK1 fredag 3. januar klokken 22:10.

Og Cumberbatch som Bond. Den filmen hadde jeg sett.

Annonse

Skriv et svar