Annonse

Skyfall på IMAX

Postet: 3. March 2012 av Jonas Ingen kommentarer

Forrige uke kom pressemeldingen om at Skyfall, den neste James Bond-filmen, skulle komme samtidig på IMAX-kinoer som “vanlige” kinoer. Min første tanke var at dette var råtøft, og at det var bra at Bond-produsentene omfavnet IMAX-formatet, som er et stort steg fremfover for kinofilm. Mener jeg. Frykten har jo vært at neste Bond skulle komme i 3D, men det slipper vi heldigvis.

Men etter å jeg hadde slått fra meg i luften, dalte humøret litt da jeg skjønte at ingen av filmens scener blir filmet i originalt IMAX-format, men at filmen heller blir oppskalert til IMAX-kvalitet. Så ingen scener spesiallagd for IMAX. Dette pleier å være scener som gjerne går for å slå litt luft ut av deg når du sitter i salen, som vi har sett i storfilmer som The Dark Knight og Mission: Impassible: Ghost Protocol. Så ja, bildet blir stort og klart og IMAXete, men ikke “ekte” IMAX allikevel. Og det er jo litt synd. Men hey, ikke 3D!

Det viser seg jo også at dette ikke er første gang Bond er på IMAX, men at flere av de forrige også har blitt oppskalert på et eller annet tidspunkt. Det spesielle med Skyfall, er at den dukker opp på IMAX fra dag 1. 26. oktober kan du se den i både god, gammeldags digital kino. Eller i en grom IMAX sal. Eller i en ikke fullt så grom digital IMAX sal.

For IMAX er jo forskjellig fra IMAX. “Ekte” IMAX er spesialbygde saler som viser 70 mm IMAX. Men så har du digital IMAX som har mye mindre lerret, og som gjerne bare er ombygde, “gammeldagse” kinosaler. Men du må selvfølgelig betale mer enn en vanlig kinofilm. Jeg bor for tiden i London, og her har vi jo BFI sin IMAX-kino i Waterloo, som tar ca. 500 personer og som har et lerret på 22×26 meter (Colosseum 1 i Oslo tar 978 personer og har et lerret på 10×22 meter). Men mitt lokale kinoanlegg viser digital IMAX i en sal som tar 311 personer og har et lerret på 5,8×12,6 meter. Så vi snakker en forskjell som i TV-størrelser ville vært en 28 tommers widescreen mot en 14 tommers reise-TV.

Men alt det her spiller jo dessverre liten rolle i Norge, der den ene IMAX-kinoen som fantes, ble lagt ned grunnet dårlig omsetning. Men det begynner jo å bli noen år siden. Nå har du jo et mye større utvalg av IMAX-filmer enn den gang, da det gikk mye i klatredokumentarer. Så det hadde vært fett om man kunne starte opp i Norge på nytt. For IMAX er en kinoopplevelse for de riktige filmene.

Men vi slipper i alle fall Skyfall i 3D.

Stikkord: ,

Annonse

Skriv et svar