Annonse

Stilfull retroaction i The Man From U.N.C.L.E

Postet: 4. September 2015 av Jonas Ingen kommentarer

The Man From U.N.C.L.E har hatt en lang vei fra idé til lerret. Filmen er jo basert på den amerikanske TV-serien som gikk mellom 1965-68, og noen har prøvd å lage en oppdatert filmversjon i en eller annen form siden 1993. Det tok først fart de siste årene og Tom Cruise var halvveis inne i dressen til Napoleon Solo, før rollen gikk til Henry Cavill da filmen ville krasjet med innspillingen av Mission Impossible: Rogue nation. Da hadde allerede Armie Hammer tatt rollen som Illya Kuryakin, Alicia Vikander rollen som Gaby Teller, og Guy Ritchie tatt plass i regissørstolen.

Illya Kuryakin (Armie Hammer), Gaby Teller Alicia Vikander), og Napoleon Solo (Henry Cavill) i en scene fra The Man From U.N.C.L.E. (2015)

Illya Kuryakin (Armie Hammer), Gaby Teller Alicia Vikander), og Napoleon Solo (Henry Cavill) i en scene fra The Man From U.N.C.L.E. (2015)

Jeg har ikke noe særlig forhold til TV-serien filmen er basert på, jeg tror jeg bare har sett langfilmene som ble lagd ut fra dobbeltepisoder av serien, så jeg kan ikke si noe om hvordan filmen legger seg opp til tonen i TV-serien. Men nå er dette en tilblivelseshistorie, noe som aldri ble dekket i serien, så en direkte sammenligning ville kanskje uansett blitt feil. Men det de får til, er en helt fantastisk europeisk 60-tallssetting. Filmen er heldigvis ikke en moderne versjon av serien, men handlingen er satt til 1963. Vi begynner i Øst-Berlin, og flytter oss senere til Roma og andre deler av Italia. Mye av kamerabruken er bevisst brukt for å fange opp estetikken fra klassiske filmer fra samme sjanger innspilt i perioden filmen er satt i. Men med Ritchies typiske kameraeffekter virker den samtidig moderne.

Og det er jo her kritikken mot filmen har ligget. Den er stil over substans. Og det kan jeg muligens være litt enig i. Men jeg skjønner ikke de som klager på komplisert handling. Alt blir veldig godt forklart, kanskje litt i overkant på slutten. Kort fortalt må CIA sin beste agent, Napoleon Solo, samarbeide med sitt motstykke i KGB, Illya Kuryakin, for å finne en forsvunnet atomforsker ved hjelp av hans datter, Gaby Teller. Han jobber mest sannsynlig for Alexander og Victoria Vinciguerra, som vil lage sin egen atombombe som de kan selge til en gruppe nazister.

Av rollene synes jeg det bare var Kuryakin og Gabby Teller som hadde noe særlig å jobbe med bakgrunnsmessig, og de skilte seg dermed ut med at de hadde personlighet. Og forholdet de imellom, der de går inn i rollene som forlovede, er en av bærebjelkene i filmen. Solo sjarmerer og fleiper seg for det meste gjennom filmen uten noe særlig form for utvikling underveis, og Vinciguerra-paret blir aldri de stor, stygge som filmen muligens hadde trengt. Men du verden så stilig Victoria Vinciguerra, spilt av Elizabeth Debicki, ser ut.

Victoria Vinciguerra (Elizabeth Debicki) i The Man From U.N.C.L.E.

Victoria Vinciguerra (Elizabeth Debicki) i The Man From U.N.C.L.E.

Underveis i filmen tenkte jeg at The Man From U.N.C.L.E. var veldig treg og lite intens. Selv biljakten i Øst-Berlin i begynnelsen dro meg ikke helt inn. Men jeg velger å tro at det var et bevisst valg, for sammenlignet med det man er vant med i dag, er gjerne spionfilmene fra 60-tallet tamme greier.

Filmen holder en actionkomedietone jevnt over, og mye av humoren kommer av forskjellene mellom Solo og Kuryakin, og hvordan de er vant med å jobbe. Noen få scener forlater sjangeren litt, og særlig bakgrunnen til en torturist mot slutten av filmen virker veldig mørk og utbrodert til å ende i en vits noen minutter senere.

Så for å summere, var filmen til tider en nytelse å se, og den har allerede fått meg til å grave frem en bunke med andre filmer satt i samme periode. Hovedrollene fungerer greit, men noen roller skulle hatt mer kjøtt på beina. Men jeg ser gjerne flere filmer med samme besetning, for de er et trivelig selskap og jeg er sikker på at det kan ligge en endra bedre The Man From U.N.C.L.E.-film i fremtiden.

Poster fra The Man From U.N.C.L.E.

Poster fra The Man From U.N.C.L.E.

Stikkord:

Annonse

Skriv et svar