Alle James Bond-bøkene

Sist endret: 10. June 2012

IntroIan FlemingKingsley Amis – Christopher WoodJohn GardnerRaymond BensonCharlie Higson
Sebastian Faulks – Jeffery Deaver – William Boyd

Ian Fleming skrev den første Bond-romanen, Casino Royale, i 1953. Den ble ingen umiddelbar suksess, selv ikke etter at forlaget slapp den på ny med tittelen You Asked For It. Men det boklesende publikum fikk øynene opp for agent 007, og utover 50-tallet opparbeidet bøkene seg en stor tilhengerskare. Og når John F. Kennedy i en liste i Time Magazine nevnte From Russia With Love som en av sine ti favorittromaner, skøt salget i været.

Fleming døde 12. august 1964, og den tolvte og siste Bond-romanen til Fleming, ble utgitt i 1965. I 1966 ble to noveller, skrevet i henholdsvis 1961 og 1962, utgitt som Octopussy and The Living Daylights. Senere ble novellen Property of a Lady, en annen novelle, lagt til boken.

I 1968 tok forfatteren Kingsley Amis opp Bond-pennen, under psedonymet Robert Markham, og publiserte Colonel Sun, den første offisielt autoriserte Bond-bok som ikke var skrevet av Fleming selv. Boken ble tatt godt imot av såvel kritikere som publikum, men Amis forsøkte seg aldri på en oppfølger.

I 1977 og 1979 fikk manusforfatteren Christopher Wood oppdraget med å skrive romaner basert på filmene The Spy Who Loved Me og Moonraker, siden handlingen i filmene lå så langt fra handlingene i bøkene de tok tittelen fra. Tradisjonen ble ikke opprettholdt med de etterfølgende filmene.

Originalhistoriepennen lå død frem til 1981, da John Gardner kom med Licence Renewed. Han skrev til sammen tretten Bond-romaner frem til Cold i 1996. Bøkene solgte bra, selv om mange hardcore-Bond fans hadde mange innvendinger mot historiene.

Så i 1997 kom nestemann i rekken, Raymond Benson. Han hadde fra før skrevet den populære The James Bond Bedside Companion, og hans første Bond-fortelling var en novelle publisert i Playboy. Hans første roman ble Zero Minus Ten. Fortellerstilen hans minner om Flemings, og gjorde stor lykke hos fansen. Han skrev ni romaner (inkl. tre basert på Brosnans filmer) og tre noveller før han la den gyldne pennen på hylla i 2004.

I 2005 fikk Charlie Higson oppdraget med å skrive en serie ungdomsromaner som handlet om Bonds oppvekst. Han skrev tilsammen fem romaner og en følgebok mellom 2005 og 2009.

I forbindelse med Flemings 100-årsdag i 2008, ble det utgitt en ny Bond-roman skrevet av Sebastian Faulks, Devil May Care. Faulks skrev romanen som han forestilte seg Fleming ville ha skrevet den.

Neste Bond-bok kom i 2011, skrevet av Jeffery Deaver, og har tittelen Carte Blanche.

I 2013 vil det komme en ny Bond-roman, denne gang skrevet av Willian Boyd. Tittelen er foreløpig ikke kjent.

For en fullstendig oversikt over utgitte romaner og novellesamlinger kan du klikke deg frem på forfatternavnene på toppen av siden.

Stikkord: