Moonraker (Måneraketten) (1955)
av
Ian Fleming

Utgitt første gang i 1955.
Utgitt første gang på norsk i 1962 med tittelen Måneraketten, nye utgaver i 1967, 1968, 1984 og 2003.

Moonraker (Måneraketten) (1955)

Sist endret: 3. February 2012

Som en personlig tjeneste ovenfor M, blir James Bond med til herreklubben hans for å avsløre om et av medlemmene jukser i bridge. Hugo Drax, som den mistenkte falskspilleren heter, er millionær, krigsveteran og blir regnet som en av Englands største patrioter. Akkurat nå bygger han en stor rakett, Moonraker, som skal forsvare England mot ytre fiender. Han har fått med seg myndighetene på dette, og rakettutbyggingen blir fulgt tett av en hel nasjon. For å unngå skandale i sosieteten med avisoppslag og det hele, vil derfor formannen i klubben avsløre Drax før noen andre gjør det. Bond, som har blitt opplært i falskspill, klarer på slutten av kvelden å lure Drax i en felle der han gjør rent bord selv om Drax satt med tilsynelatende uslåelige kort. Bond vinner rundt £15.000, og Drax forlater stedet rasende.

Dagen etter blir Bond kalt inn av M. MI5 sin representant på Moonraker-feltet er blitt drept. Kvelden før drapet hadde han oppdaget ugler i mosen, men hadde ikke rukket å fortalt noen om det. Bond blir sendt opp for å undersøke mer, og skal få hjelp av Gala Brand fra Special Branch som har jobbet undercover som Drax’ privatsekretær i over et år. På basen er det strenge sikkerhetstiltak. Alle teknikerene som jobber på raketten er tyskere, og bl.a. RAF har styrker der. Under en rekogninseringstur ved klippene ved basen, blir Bond og Brand forsøkt drept av et steinras, men kommer seg unna. Bond begynner å mistenke Drax for å stå bak, men har ingen beviser.

Det er like før en prøveoppskytning av raketten, som etter planen skal havne i sjøen. På en tur inn til London, stjeler Brand en notatbok fra Drax og i den står den virkelige kursen til Moonraker. Den skal lande midt i London, med et atomstridshode. Brand blir oppdaget, og ut av London tar Bond opp jakten på Drax’ bil med den fangede Brand i. Det ender med at Bond kjører ut, og de er begge fanget. De blir etterlatt i Drax’ arbeidsværelse under raketten, som vil bli forkullet ved oppskyting. Før Drax forlater de, forteller han at han egentlig er tysk og har tatt navnet til en død engelsk soldat. Å sprenge London er hans hevn over utfallet av krigen. Men Bond og Brand kommer seg løs, får omprogrammert koordinatene rett før raketten tar av og kommer seg i dekning. Raketten havner i sjøen, tilfeldigvis på ubåten som frakter Drax og hans menn til Russland. Bond tror Brand vil falle for hans tilnærmelser etter hva de har vært gjennom, men hun avviser han siden hun skal gifte seg med en annen mann.

Stikkord: , ,
Win, Lose or Die

Win, Lose or Die (1989)

Brokenclaw

Brokenclaw (1990)

The Man from Barbarossa

The Man from Barbarossa (1991)

Death is Forever

Death is Forever (1992)

Never Send Flowers

Never Send Flowers (1993)

SeaFire

SeaFire (1995)

COLD (Cold Fall)

COLD (Cold Fall) (1996)

Zero Minus Ten

Zero Minus Ten (1997)

The Facts of Death

The Facts of Death (1998)

High Time to Kill

High Time to Kill (1999)

Doubleshot

Doubleshot (2000)

Never Dream of Dying

Never Dream of Dying (2001)

The Man with the Red Tattoo

The Man with the Red Tattoo (2002)

Devil May Care

Devil May Care (2008)

Carte Blanche

Carte Blanche (2011)

SilverFin

SilverFin (2005)

Blood Fever

Blood Fever (2006)

Double or Die

Double or Die (2007)

Hurricane Gold

Hurricane Gold (2007)

By Royal Command

By Royal Command (2008)