Octopussy and the Living Daylights (1966)
av
Ian Fleming

Utgitt første gang som bok i 1966.
Aldri utgitt som bok i Norge.

Octopussy and the Living Daylights (1966)

Sist endret: 3. February 2012

Octopussy and the Living Daylights er en samling av tre noveller

Octopussy
Major Dexter Smythee er en alkoholisert enkemann med en “kjæleblekksprut”, kalt Octopussy. En dag får han et uventet besøk av en Secret Service mann, vår mann, James Bond. Da rulles det opp at mens Smythee var offiser under krigen, kom han over et kart der nazistene hadde merket av en skjult gullreserve. Han holder dette hemmelig for de han jobber med, og beordrer en lokalkjent, Oberhauser, til å vise han vei i fjellene. Etter å ha funnet frem, dreper han Oberhauser på en isbre, og gjemmer gullet et annet sted. Etter flere år får han gullet over til England, der han gifter seg og flytter til Jamaica. Han overbeviser konen om at gullbarrene er sparepengene hans. I Jamaica får han to kinesiske brødre, Foo, til å selge gullet for seg, litt etter litt. Men både Smythee og konen blir alkoholikere, og konen tar til slutt livet sitt. Smythee sitter så tilbake, plaget av dårlig helse, når han så får besøk av Bond, som kan fortelle at liket av Oberhauser er funnet etter 20 år, og at kulene i han stammer fra Smythees våpen. Oberhauser hadde også vært en nær venn av Bond da han var ung. Bond gir Smythee ti minutter på å bestemme seg for hva han vil gjøre, og Smythee vil ikke gjennom en krigsrett, og lar seg stikke av en skorpionfisk ved hulen til Octopussy, og dør når kjempeblekkspruten begynner å spise på han.

The Living Daylights
Agent 272 sitter i Øst Berlin og skal komme seg over til Vest Berlin. Men han blir forrådt, og østtyskske myndigheter får vite når han har tenkt seg over. Men britene finner ut at de vet om overgangen, så Bond blir sendt til Vest Berlin for å hjelpe 272 over. Samtidig sender Moskva sin beste skarpskyter, Trigger, til byen for å sørge for at 272 blir tatt av dage i det han krysser grensen. Så Bond sitter i et vindu med gevær på vestsiden, og Trigger gjør det samme i øst. 272 har tre dager på seg. De to første dagene skjer ingenting, men Bond legger merke til en blondine som hver dag går inn med en cellokasse sammen med et orkester. Når 272 endelig løper over grensen, ser Bond at Trigger er blondinen. Han får seg ikke til å drepe henne, men nøyer seg med å skyte geværet hennes ut av hendene hennes. Bond får refs, men mener selv at hun ikke vil klare å skyte noen mer.

Property of a Lady
Miss Freudstein jobber i Secret Service med en deschiffreringsmaskin. Hun er sovjetisk agent, noe Secret Service vet om. Derfor er alle meldingene som blir kjørt gjennom maskinen bare villedende meldinger. Secret Service har riktignok ikke skjønt hvordan hu får betalt for sine tjenester, helt til en dag hun “arver” et Fabergè-egg, ti en verdi av 100.000 pund. De skjønner at dette er betalingen hun har ventet på, og det skal bli auksjonert bort hos Sothesby. Mest sannsynlig vil hennes kontaktperson i KGB prøve å gjøre salgsprisen så høy som mulig. Derfor blir Bond sendt på suksjonen for å se hvem denne personen er, slik at han kan bli utvist fra Storbritannia. Bond klarer det, og får mannen utvist. Og KGBs arbeid blir satt langt tilbake i landet.

Stikkord: ,
Win, Lose or Die

Win, Lose or Die (1989)

Brokenclaw

Brokenclaw (1990)

The Man from Barbarossa

The Man from Barbarossa (1991)

Death is Forever

Death is Forever (1992)

Never Send Flowers

Never Send Flowers (1993)

SeaFire

SeaFire (1995)

COLD (Cold Fall)

COLD (Cold Fall) (1996)

Zero Minus Ten

Zero Minus Ten (1997)

The Facts of Death

The Facts of Death (1998)

High Time to Kill

High Time to Kill (1999)

Doubleshot

Doubleshot (2000)

Never Dream of Dying

Never Dream of Dying (2001)

The Man with the Red Tattoo

The Man with the Red Tattoo (2002)

Devil May Care

Devil May Care (2008)

Carte Blanche

Carte Blanche (2011)

SilverFin

SilverFin (2005)

Blood Fever

Blood Fever (2006)

Double or Die

Double or Die (2007)

Hurricane Gold

Hurricane Gold (2007)

By Royal Command

By Royal Command (2008)