Albert Romolo “Chubby” Broccoli

Sist endret: 31. January 2012

Albert Broccoli

Albert Romolo "Chubby" Broccoli

Albert R. Broccoli ble født i Queens i New York 15. april 1909 som annengenerasjons amerikaner. Faren, Giovanni Broccoli, emigrerte til Long Island fra Calabria i Italia sammen med broren sin rundt 1900. Faren jobbet som sivilingeniør, før han sluttet for å drive med salg av grønnsaker. Hele familien var innvolvert i driften, men suksessen uteble da markedet var overflommet av billige grønnsaker. Heller ikke driften av en sitronfarm i Florida bar frukter, og unge Broccoli innså at han ikke kunne følge i fotsporene til foreldrene hvis han skulle oppnå suksess i Amerika.

Etter farens død, flyttet han til sin bestemor i Astoria og begynte å jobbe i et apotek. Men bare etter noen måneder sluttet han der, og begynte å jobbe hos sin fetter DiOrta, som drev et kurv-firma. Broccoli jobbet som både selger og tok seg av regnskapet. Men selv om han tjente gode penger i bedriften, var han ikke fornøyd og ville prøve noe annet. Og etter et opphold hos en annen fetter, Pat DeCicca som jobbet i Hollywood, sluttet Broccoli hos sin første fetter og flyttet vestover.

Han hadde ingen erfaring fra filmindustrien, men var en veldig god salgsmann. Så han fikk innpass ved å selge sminkeprodukter til de forskjellige studioene. Med en fot innenfor, ble han tilbudt en assistentjobb av Howard Hawks når han skulle spille inn Howard Hughes-filmen “The Outlaws”. Han fortsatte på filmen selv etter at Hawks fikk sparken i 1941 og Hughes tok over regien selv, og han jobbet tett med den nye regissøren. Etter filmen fikk han jobb, etter anbefaling av Joe Schenk, i 20th Century Fox som Harry Kings produksjons-assistent. Der jobbet han frem til han ble innkalt til marinen. Etter marinen fikk han jobb som agent i Famous Artists, der han gjorde det skarpt og lærte “alt” om produksjon av filmer.

Men å være agent var heller ikke nok. Han ville skape noe, og sammen med barndomsvennen Irving Allen, som nå var blitt regissør, dannet han produksjonsselskapet Warwick Films. Men det var vanskelig å skaffe penger til filmer etter krigen i USA, så de prøvde lykken i England der staten sponset britiske filmer. De hadde en hardt tilkjempet distribusjonsavtale med Colombia Pictures i lomma, og hyret skuespilleren Allan Ladd på en trefilms-avtale. Filmene de produserte, med amerikanske hovedpersoner, britiske statister og eksotiske lokasjoner ble alle publikumssuksesser, og i syv år var Warwick Films de ledende innen britisk film.

Men alt må ta en slutt, og det var James Bond som senket samarbeidet mellom Allen og Broccoli. Ned McLaine, en britisk forretningsmann og venn av Ian Fleming, kontaktet Broccoli og fortalte at Fleming var ivrig etter å selge filmrettighetene til Bond-romanene sine. Broccoli var veldig interresert, siden han likte bøkene svært godt. Men da Fleming ville ha $50,000 for rettighetene, nektet Allen å ha noe med det å gjøre og forhandlingene ble avbrutt. Etter dette raknet samarbeidet mellom Broccoli og Allen, og da deres siste film The Trials of Oscar Wilde floppet gikk de hver til sitt.

I 1961 ble Broccoli presentert for en annen produsent, Harry Saltzman, gjennom forfatteren Wolf Mankowitz. Saltzman satt på en opsjon om å filme Bond, men hadde problemer med å skaffe investorer. Sammen dannet de selskapet EON, og Broccoli dro sporenstreks til sine gamle kontaket på Colombia pictures for å skaffe panger. Men etter å ha ventet i en liten evighet på et svar, tok han heller med seg Bond og gikk til United Artist. Og med napp der var en liten bit filmhistorie skrevet.

Han jobbet sammen med Saltzman frem til 1975, da Saltzman solgte seg ut. Etter dette har Broccoli familien styrt Bond-skuta alene med mer eller mindre stø hånd. I 1981 fikk Broccoli Irving G. Thalbergs ærespris av Academy of Motion Picture Arts and Science for sin produsentkarriere. Han har også mottatt Order of the British Empire av den britiske dronningen og franske Commandeur des Artes et des Lettres. Albert Broccoli døde 27. juni 1996.