Fakta om filmen

Tittel:
For Your Eyes Only
Norsk tittel:
Kun for dine øyne
James Bond spilles av
Roger Moore
Regi:
John Glen
Produsent:
Albert R. Broccoli
Manus:
Richard Maibaum &
Michael G Wilson
Sjefsfotograf:
Alan Hume
Klipper:
John Grover
Produksjonsdesign:
Peter Lamont
Musikk:
Bill Conti
Tittelsang
For Your Eyes Only
Tittelsangen fremført av
Sheena Easton

For Your Eyes Only (Kun for dine øyne) – 1981

Sist endret: 3. February 2012

Moonraker gjorde det veldig godt på kino, til tross for en blandet mottakelse fra kritikere og Bond-fans. Men nå ville produsentene finne tilbake til Flemings James Bond, ikke en superhelt som redder verden i løpet av en arbeidsdag. Richard Maibaum og Michael G. Wilson begynte arbeidet med manus, og baserte det på to Fleming noveller, For Your Eyes Only og Risico. Det politiske klimaet hadde forandret seg fra første gang Bond ble filmatisert, og for første gang hadde Bond en sovjetisk spion som hovedfiende. Sovjet hadde vært involvert før, men bare som oppdragsgivere eller samarbeidspartnere.

Broccoli bestemte også at innspillingen skulle foregå på Pinewood Studios, og at de trengte en regissør som kjente Bond. Terrence Young ble foreslått, det samme ble Peter Hunt. Men valget falt på John Glen, uprøvd som regissør men som hadde jobbet som bl.a. regiassistent på flere filmer. Nå manglet bare en Bond, for Moore var ikke sikker på at en ny Bond-film var det han ville videre. Men hva gjør man ikke for penger, og filmingen kunne begynne.

For Your Eyes Only kan kobles mot On Her Majesty’s Secret Service på flere måter. Bond legger blomster på graven til sin avdøde kone, og får endelig hevne drapet. Bond viser seg også som mer menneskelig. Han svetter og blør, og aviser til og med en kvinnelig sengegjest. I tillegg får vi en ny bobjakt, noe publikum likte svært godt fra OHMSS.

Både publikum og presse var svært begeistret for den nye retningen Bond beveget seg mot, og filmen som hadde præmiere 24. juni 1981 spilte til slutt inn pene $132,6 millioner.

Stikkord: , , ,