Harry Saltzman

Sist endret: 8. August 2012

Harry Saltzman

Harry Saltzman

Harry Saltzman ble født 27. oktober 1915 i St John i New Brunswick i Canada. Da han var to år gammel flyttet familien hans til New York, og der var der Saltzman fikk smaken for showbusiness og spesielt revyscenene som blomstret opp i mellomkrigstiden. Etter skolen og diverse jobber som bl.a. reporter, klarte Saltzmann å kjøpe scenetid på et av teatrene i byen og beynte å booke egne artister. Han lot sine artister jobbe seg “varme” i andre byer som Philadelphia og Washington, og lot de slippe til i New York når de hadde blitt litt “etablerte”. Et trekk som gjorde hans artister mer interresante og populære anna andre, og innen 1930 var Saltzman en av de mest suksessrike promotørene i New York. I 1932 dro han imidlertid til Paris for å prøve lykken på de franske scenene, og på et tidspunkt eide han til og med et omreisende sirkus.

Under krigen tjenestegjorde Saltzmann som flyger, før han ble dimmitert av medisinske grunner og dro tilbake og overtok Henry Miller Theatre. Men i 1942 gikk han igjen inn i hæren, denne gangen i Office of Stategic Services og han tilbragte resten av krigen i Europa. Etter krigen fortsatte han med artistbooking, som førte han inn i TV-bransjen. Hans mest kjente produksjon ble “Captain Gallant and the Foreign Legion”, et show innspillt i Afrika som ble veldig populært i USA.

I 1956 grunnla han Woodfall Film sammen med forfatteren John Osborne og regissør Tony Richardson. Sammen produserte de tre filmer frem til 1959, som alle blir regnet som tre av de beste fra denne tiden: Look Back in Anger med Richard Burton, The Entertainer med Laurence Olivier og Saturday Night and Sunday Morning med Albert Finney. I 1960 ble Saltzman introdusert for Ian Fleming gjennom sin advokat Brian Lewis. Han gjorde en avtale om å betale $50.000,- for opsjon på å produsere en Bond-film innen seks måneder. Men det var vanskeligere enn ventet, og det var ikke før over fem måneder senere da han traff Broccoli at det ble fart i sakene. Sammen med Broccoli dannet han selskapet EON og fikk til en avtale med United Artists om en serie med Bond-filmer.

Mens Broccoli lot Bond-filmene bli sin hovedgeskjeft, var Saltzman hele tiden på utikk etter andre prosjekter. TIdlig i Bond-historien kjøpte Saltzman filmrettighetene til Lee Deightons romaner om Harry Palmer og produserte tre filmer med Michael Caine i hovedrollen på egenhånd. Han brukte også flere år på produksjonen av krigsdramaet The Battle of Britain (1969), som Guy Hamilton regisserte. Den eneste filmen Saltzman og Broccoli produserte utenom Bond, var Bob Hope-komedien Call Me Bwana i 1963. Hans andre prosjekter førte til manglende interesse for Bond, og dårlig økonomi gjorde at han solgte sin andel av EON til UA etter The Man With The Golden Gun.

Saltzman kjøpte H. M. Tennent, et stort teaterfirma og han håpet å overføre flere teatersuksesser til filmlerrettet. Men prosjektene ble for kostbare, og førte sammen med Saltzmans skrantende helse til at han trakk seg tilbake og flyttet til Paris, der han døde i 28. september 1994.

Stikkord: