Ken Adam

Sist endret: 8. August 2012

Ken Adam

Ken Adam på settet til The Spy Who Loved Me

Ken Adam ble født i Berlin i 1921 av engelske foreldre. De flyttet tilbake til England i 1934, da Ken var 13 og Hitler hadde hatt makten i Tyskland i et år. I England ble han utdannet først på St. Paul’s, og senere på Bartlett School of Architecture. Etter å ha flydd for RAF under andre verdenskrig, fikk han sin første jobb innen film i 1947, som i This Was a Woman. Adam jobbet seg oppover i gradene etterhvert som han fikk erfaring, og hadde flere oppdrag som assisterende art-director og associate art-director. Bl.a. en gang for Guy Hamilton i filmen The Intruder.

I 1959 titulerte han seg som produksjonsdesigner, og jobbet med Broccoli-produserte filmer to ganger før han jobbet med Dr. No i 1962. Jobben han gjorde i Dr. No imponerte visstnok Stanley Kubrick, slik at han hyrte han inn til Dr Strangelove. En jobb som gjorde at han gikk glipp av From Russia With Love. Men han kom sterkt tilbake i Goldfinger, med en gigantisk versjon av Fort Knox’ velv.

Han designet tilsammen syv Bond-filmer med Moonraker som et punktum. Han fant disse jobbene til tider ganske deprimerende, siden han ikke fikk kommentarer eller ledetråder på hva som var ønsket. Alt var ren fantasi.

Hans filmer etter Moonraker har vært av blandet karakter, gjort for venner og bekjente. Han har vunnet to Oscar-statuetter. En i 1975 for Barry Lyndon, og en i 1995 for The Madness of King George.

Stikkord: