Fakta om filmen

Det var produksjons-designer Ken Adam og spesialeffektansvarlig Derek Meddings som sammen konstruerte den Lotus Espriten som blir brukt i filmen. Begge synes Lotus Esprit var den peneste bilen i England.

Bilen gikk til å begynne med under kodenavnene Esther Williams og Wet Nellie.

Det ble lagd tolv versjoner av bilen, men kun en kunne kjøre under vann. Bilen ble styrt av to dykkere, og boblene man ser følge bilen, kommer fra deres dykkerutstyr.

Kjøretøyene i The Spy Who Loved Me (Spionen som elsket meg)

Sist endret: 29. January 2012

Lotus Esprit
Den Bond-bilen som ligger nærmest Aston Martin DB5 i berømmelse. Kan kjøre like godt til lands som til vanns. Som u-båt er den utstyrt med torpedoer i fronten, røykteppelegger, mineutløser og raketter han kan overvåke fra den medfølgende radaren. Bilen er lett å styre under vann, og har også periskop for utsikt. Som ‘vanlig’ bil er den i tillegg utstyrt med en sementutskyter skjult under nummerplatene bak. Etter å ha blitt forfulgt av både motorsykkel og bil, søker Bond og Amasova dekning under vann når Naomi kommer etter de med helikopter. Og har man raketter, så har man raketter…

Lotus EspritLotus Esprit

The Liparus
Verdens nest største tanker, og en viktig brikke i Strombergs plan. Den kan åpnes i fronten for så å “sluke” andre fartøyer. Når den sluker USS Wayne med Bond og Amasova ombord, har den allerede to andre ubåter liggende i den innebygde havnen. Liparus går i luften etter at Bond og mannskapene på de tre kaprede ubåtene bryter seg løs og bruker det som er av våpen ombord.

Vannscooter
Bond bruker denne for å komme seg fra USS Wayne og ombord Atlantis.

LiparusJames Bond på vannskooter

Rakett-avfyrende motorsykkel
Styrt av en av Strombergs menn, blir den brukt i et forsøk på å myrde Bond. Hele sidevognen på motorsyklen er en rakett, og den blir avfyrt mot Bond. Men Bond får presset seg forbi en lastebil, som får hele støyten fra raketten. Lastebilen inneholder fjær, og blindet av disse fjærene forsvinner motorsyklisten ut for et stup.

Strombers helikopter
Styrt av Naomi, er den utstyrt med maskingevær som blir mer enn villig brukt mot vår mann. Naomi tror hun har klart oppgaven sin, ettersom Bond forsvinner ut i havet med bilen. Men han ligger på lur, og skyter henne ned med en av rakettene bilen er utstyrt med.

MotorsykkelStrombergs helikopter

Mini-u-båt
Nok en u-båt, denne gang en liten to-manns som Stromeberg sender etter Bonds Lotus. Men som selvfølgelig må gi tapt, denne gang for Bonds miner. Det er Amasova som utløser minene. Hun vet hvordan Bonds Lotus fungerer, siden hun studerte tegningene til den for et par år siden.

Strombergs rømningskapsel
Strombergs private (og velutstyrte) rømningskapsel, som Bond og Amasova flykter fra Atlantis med.

Mini-u-båtRømningskapsel