Fakta om filmen

Tittel:
Never Say Never Again
Norsk tittel:
Aldri si aldri
James Bond spilles av
Sean Connery
Regi:
Irvin Kershner
Produsenter:
Kevin McLory &
Jack Schwartzman
Manus:
Lorenzo Semple Jnr
Sjefsfotograf:
Douglas Slocombe
Klipper:
Ian Crafford &
Robert Lawrence
Produksjonsdesign:
Leslie Dilley &
Phillip Harrison
Musikk:
Michel Legrand
Tittelsang:
Never Say Never Again
Tittelsangen fremføres av
Lani Hall

Never Say Never Again (Aldri si aldri) – 1983

Sist endret: 3. February 2012

Sean Connery som James Bond

Sean Connery tilbake som James Bond

Etter rettsaken om rettighetene til Thunderball, satt Kevin McClory igjen med rettighetene til det stoffet han og Ian Fleming hadde skrevet sammen som senere ble til romanen Thunderball. Det ble også slått fast at McClory ikke kunne filmatisere materialet før 10 år var gått. Så i 1976 satte McClory inn en annonse i Variety der han slo fast at han nå skulle starte innspillingen av James Bond of the Secret Service. Manuset var skrevet av McClory sammen med forfatteren Len Deighton og ingen ringere enn Sean Connery. Manuset deres ble etter hvert hetende Warhead. EON så på dette som en trussel mot deres The Spy Who Loved Me. Så i et svar til McClory, slo formannen i United Artists Arthur Krim fast at Danjaq og UA hadde eksklusiv rett til bruken av James Bond. Det eneste unntaket var Thunderball, der McClory hadde rettigheter til å bruke personene i historien. Han hadde ikke lov til å lage en ny historie eller bruke Thunderball, James Bond eller 007 i tittelen. Og der stoppet filmen opp.

James BondDet var ikke før i 1981 da tidligere Lorimar visepresident Jack Schwartzman ble interessert i prosjektet at det ble fart i sakene. Han fikk styr på det juridiske, fikk finansieringen i orden og fikk Julien Plowden til å skrive et manus tett opp mot Thunderball-historien. Men det ble manus nr 2, skrevet av Lorenzo Semple jr, som tilslutt ble filmet. Filmingen var strabasiøs for alle parter, særlig fordi Schwartzman ikke var en særlig god produsent.

Filmen premiere ble utsatt et halvt år, av ikke helt klare grunner, og hadde premiere i oktober 1983. I USA spilte den inn 9 millioner dollar, 1 million mer enn Octopussy som hadde premiere samme år. Men Octopussy spilte inn mer på sikt. Filmen fikk blandede kritikker, men Connery ble ønsket velkommen tilbake.

Stikkord: , , ,