Sean Connery

Sist endret: 4. February 2012

Sean Connery som James Bond

Sean Connery som James Bond

Sean Conney ble født 25. august 1930 i Edinburgh i Skotland. Han ble døpt Thomas, men ble kalt Sean allerede som ung. Allerede som niåring begynte han som melkebud for å hjelpe familien med penger, og som trettenåring sluttet han på skolen for å jobbe fulltid. I en alder av femten gikk han inn i den britiske marine, men ble dimmitert tre år senere grunnet mageproblemer. Tilbake i Skotland var han innom en mengde forskjellige yrker. På fritiden drev han med kroppsbygging og i 1950 kom han på tredjeplass i Mr. Universe som Skottlands representant.

Connery hadde alltid vært interessert i skuespill, og fikk etterhvert småroller både på film og på TV. En av rollene var som Michael McBride i Disneyfilmen Darby O’Gill and the Little People. Og det var denne filmen Dana Broccoli hadde sett han i, da hun foreslo for sin mann Albert å bruke han som James Bond. For Albert Broccoli og hans partner Harry Saltsman hadde i 1961 begynt arbeidet med å filme agent 007s eskapader. De møttes, og prøvespillingen gikk så bra at de bestemte seg for å hyre Connery som Bond.

Connery spilte i fem Bond-filmer mellom 1962 og 1967, men takket så nei grunnet presset han følte filmene påførte han, både på et personlig og et profesjonelt plan. Men etter lang overtalelse, og en lønn på 1,25 millioner pund, gjorde han en siste Bond i Diamonds Are Forever i 1971. Med på kjøpet fulgte også en avtale på to andre filmer hos United Artists.

Sean Connery som Sir August de Wynter i The Avengers

Sean Connery som Sir August de Wynter i The Avengers

Connery var lei av å bli forbundet med James Bond, og har siden vist at han kunne mer enn å spille hardtslående agent. Riktignok spilte han inn Never Say Never Again (som var en nyinnspilling av Thunderball, men med andre produsenter) i 1983, men han har alltid valgt å spille til tider svært forskjellige roller. I 1987 ble Connery hedret med en Oscar for beste birolle i The Untouchables (De Ubestikkelige). Andre publikum- og kritikerfavoritter har vært: The First Great Train Robbery (1979), In the Name of the Rose (I Rosens Navn) (1986), The Presidio (1987), The Russian House (Det Russiske Hus) og The Hunt of Red October (Jakten på Rød Oktober) (begge 1990). I 1989 spilte han Henry Jones, faren til Indiana Jones, i Indiana Jones og det siste korstog. På 90-tallet spilte han i flere action- og dramafilmer, der han også ble kreditert som medprodusent, som The Rock og Entrapment.

Connery ble tilbudt rollen som Gandalf i Ringenes Herre-trilogien, men takket nei siden han ikke skjønte manuset. Rollen ville gitt han prosenter av overskuddet av filmen, og en potensiell lønnslipp på $400 millioner, hvis filmen hade blitt en like stor suksess med han bak skjegget. I 2003 fikk han nok et manus han ikke skjønte, The League of Extraordinary Gentlemen, og takket denne gangen ja. Filmen var et kaos å spille inn, og floppet, og hjalp Connery til å ta en pause som skuespiller, for “å slippe å jobbe med alle idiotene i Hollywood”. Pausen har gått over i en pensjonisttilværelse.

Connery giftet seg i 1975 med Micheline Roquebrune og de bor for tiden i Spania. Han er en aktiv støttespiller for Scottish National Theatre og Scottish International Education Trust, såvel som de skotske nasjonalistene som vil bryte ut Skottland fra Storbritannia. Ti tross for sistnevnte ble han i 2000 utnevnt til Sir av Dronning Elizabeth.

Sean Connery har spilt James Bond i disse filmene:

Dr. No-posterFrom Russia With Love-posterGoldfinger-posterThunderball-posterYou Only Live Twice-posterDiamonds Are Forever-posterNever Say Never Again-poster

Stikkord: