Fakta om filmen

Tittel:
The Man With The Golden Gun
Norsk tittel:
Mannen med den gyldne pistol
James Bond spilles av
Roger Moore
Regi:
Guy Hamilton
Produsenter:
Albert R Broccoil &
Harry Saltzman
Manus:
Richard Maibaum &
Tom Mankiewicz
Sjefsfotograf:
Ted Moore &
Oswald Morris
Klipp:
Ray Poulton
Produksjonsdesign:
Peter Murton
Musikk:
John Barry
Tittelsang:
The Man With The Golden Gun
Tittelsangen fremført av
Lulu

The Man With The Golden Gun (Mannen med den gylne pistol) – 1975

Sist endret: 3. February 2012

Å finne ut hvor man skulle filme The Man With The Golden Gun, var en prosess som tok nesten syv år. Broccoli og Saltzman vurderte å filme historien etter You Only Live Twice, og da i Kambodsja. Men blodige opprør og Pol Pots overtagelse av landet satte en stopper for det. Etter Live And Let Die ville man prøve igjen, men med nytt område. Fleming plasserte handlingen i boka på Jamaica, men siden store deler av Live And Let Die også foregikk der valgte de å ikke følge boken der. Etter å ha sett den franske filmen Le Vent des amoureux av Albert Lamorisse, bestemte Broccoli, Mankiewicz og Hamilton for å bruke Bam, den iranske byen Lamorisse hadde brukt til sin nye film. Men en flytur til feil by og utbruddet av krigen mellom Israel og Egypt skrinla de også denne lokasjonen. Det at Lamorisse faktisk hadde omkommet under innspillingen av sin film, hjalp ikke Bam i positiv retning. Neste forsøk var Ha Long Bay, utenfor Vietnam, der Hamilton hadde sett noen kalksteinsklipper han mente ville være perfekt for filmen. Men Vietnam-krigen var fortsatt ikke glemt, og spenningen var for stor til at man turde filme der. Hamilton likte disse klippene svært godt, og ville ikke gi slipp på de. Og etter mer research fant han lignende klipper i Phuket i Thailand, og i oktober 1973 bestemte Broccoli og Hamilton seg for området etter en tur dit.

Da Israel ble innvadert, solgte flere vestlige land våpen til de. For å få få slutt på dette og krigen, krevde de arabiske medlemslandene i OPEC handelsboikott av USA og truet med å hindre all oljehandel med nasjonen frem til Israel hadde gitt fra seg landområdene de hadde vunnet i krigen i 1967. Dette førte til en energikrise og dette ble rammen rundt manuset Tom Mankiewicz skrev. Men Mankiewicz trakk seg fra filmen, som var hans tredje i rekken, siden han følte han skrev den samme filmen om igjen og om igjen, og Richard Maibaum overtok. Maibaum fikk manuset ferdig, og filmingen begynte i april 1974. Alle var sikker på suksess. Lokasjonene var veldig eksotiske, skurken skulle spilles av Christopher Lee, de svenske modellene Maud Adams og Britt Ekland skulle spille Bond-piker og Herve Villecaize var perfekt som skurkens håndlanger Nick Nack. Og med bilstuntet der Bonds bil gjør en skru på 360 grader, skulle man surfe på bølgen av stunts som utøvere som Evel Knievel hadde gjort populære.

Men filmen ble langt fra den suksessen man hadde håpet på. Faktisk ble det den Bond-filmen som spilte inn minst penger. Både kritikere og publikum var skuffet over hva de så. Bond-rollen i filmen passet ikke Moore, humoren var påtvunget og publikum fikk sympati med skurken. Så hvordan skulle det gå med Bond? Ville dette bli den siste filmen, og hadde ikke Bond klart overgangen fra det glade 60-tall til 70-tallet? Kritikerene var mange, men det skulle snart vise seg at de tok fryktelig feil…

Stikkord: , , ,