Fakta om filmen

Tittel:
Thunderball
Norsk tittel:
Operasjon Tordensky
James Bond spilles av
Sean Connery
Regi:
Terence Young
Produsenter:
Albert R. Broccoli &
Michael G .Wilson
Manus:
Richard Maibaum &
John Hopkins
based on an original story by
Kevin McClory,
Jack Whittingham &
Ian Fleming
Sjefsfotograf:
Ted Moore
Klipp:
Peter Hunt
Produksjonsdesign:
Ken Adam
Musikk:
John Barry
Tittelsang:
Thunderball
Tittelsangen fremføres av
Tom Jones
 

Thunderball (Operasjon Tordensky) – 1965

Sist endret: 3. February 2012

Thunderball skulle egentlig ha vært den første Bond-filmen fra EON. Men en rekke rettsaker førte til at filmingen av denne ble utsatt. Når Fleming utga boken Thunderball i 1961, ble han saksøkt av John McClory og Jack Whittingham, som hevdet boken var basert på et filmmanus de tre hadde skrevet noen år i forveien. Man ble til slutt enige, og McClory beholdt noen av filmrettighetene, samt at han ble kredittert som produsent for filmen. McCloy skulle senere filme sin egen versjon, Never Say Never Again (1983).

Filmen hadde et budsjett på 5,6 millioner, og man ville gjerne vise at det fantes kun enJames Bond, ettersom det hadde dukket opp kopier og imitasjoner av ymse slag over det meste. Og det klarte de til gangs. Effektmakeriet de hadde begynt med i Goldfinger, fortsatte her. Filmen var også fylt med eksotiske kvinner og lokasjoner. Connery kritiserte filmen for å være for fokusert på alt annet enn skuespillet, og yttrykte at han godt kunne tenke seg å spille i litt mere krevende filmer.

Publikum gikk av hengslene for å se Thunderball. Den spilte inn 141 millioner dollar, og er fortsatt den Bond-filmen som har hatt flest besøkende noensinne.

Stikkord: , , ,