Timothy Dalton

Sist endret: 4. February 2012

Timothy Dalton

Timothy Dalton

Timothy Dalton ble født 21. mars 1946 i Colwyn Bay i Nord Wales, der faren var stasjonert. Han vokste opp i nærheten av Manchester og utmerket seg på skolen både i fysikk og i sport. Begge bestefedrene til Dalton var skuesoillere, og det var kanskje det som inspirerte han til å begynne med skuespill. Da han var 18 begynte han på The Royal Academy of Dramatic Art, samtidig som han turnerte med en teatertrupp om sommeren. Han fullførte aldri skolen, men begynte heller å jobbe på Birmingham Repertory Theater.

Timothy Dalton i Queen Mary, Queen of Scots

Timothy Dalton i Mary, Queen of Scots

Daltons talent og gode utseende skaffet han raskt roller på fjernsyn. Hans første store rolle var i serien Sat’day While Sunday. Filmgjennombruddet kom i The Lion in Winter fra 1968, der han spilte Kong Fillip av Frankrike mot blant annet Anthony Hopkins. Etter dette klarte han å kombinere filmer med roller i BBC-produksjoner. Etter å ha takket nei til On Her Majesty’s Secret Service, begynte han å spille i amerikanske filmer, der spesielt Wuthering Heights (1970) og Mary, Queen of Scots (1971) skiller seg ut. Kostymedramaer så ut til å passe Dalton godt. Dalton regner også sin rolle som Rochester i Jane Eyre fra 1983 som sin beste rolle noensinne.

Dalton ble igjen spurt om å spille Bond når Moore snakket om å trekke seg i 1983, men måtte takke nei siden han hadde alt takket ja til så mange andre roller. Så rollen gikk til Pierce Brosnan. Men når Moore til slutt ga seg i 1985, var Brosnan kontraktbundet til sin egen serie, så de kom til Dalton en tredje gang, og nå sa han ja.

I 1987 kom The Living Daylights ut med Dalton som Bond. Mange mener at Dalton er den som ligger tettest opp til Flemings Bond. The Living Daylights gjorde det bra på kinoer verden over, mens Licence to Kill (1989) ikke helt strakk til grunnet heller dårlig markedsføring. Men kritikere verden over mente at Dalton igjen gjorde en bra prestasjon.

Timothy Dalton som Simon Skinner i Hot Fuzz

Timothy Dalton som Simon Skinner i Hot Fuzz

Grunnet søksmål måtte EON Productions gjøre et uventet langt opphold i Bond-filmene, men det hindret ikke Dalton å få til salt på maten. Han spilte inn en rekke filmer og TV-serier, blant annet Brett i oppfølgeren til Tatt av Vinden, Scarlett, for TV i 1994. I 1994 kunngjorde han også at han ikke ville spille inn flere James Bond filmer.

Dalton har siden Bond spilt i en rekke filmer og TV-serier, og hatt roller i serier som Poirot og Doctor Who. Og selvfølgelig som überskurken Simon Skinner i den geniale actionkomedien Hot Fuzz fra 2007.

Dalton har en sønn med den ukrainske modellen Oksana Grigorieva, som han er gift med.

Timothy Dalton har spilt James Bond i disse filmene:

The Living Daylights-posterLicence To Kill-poster

Stikkord: